LAATSTE NIEUWSOPINIE VAN MARIE JOSÉ IN HET SPORTPAARD (27-04-2011)

Marie José werd het afgelopen weekend in haar functie als bestuurslid van de belangenvereniging gevraagd om haar mening te geven voor de opiniepagina van het Sportpaard.

De volgende vraag werd haar gesteld: De KNHS vindt dat de verschillende hippische disciplines geen eigen belangenvereniging meer nodig hebben. Eventuele problemen kunnen prima door de bestaande organen van de KNHS worden geregistreerd en opgelost. Maar de belangenvereniging van dressuurruiters is het hier niet mee eens en wil blijven bestaan. Hoe denken jullie hierover?

Haar antwoord: "Ik ben ervan overtuigd dat het van groot belang is, dat de belangenvereniging blijft bestaan. De feedback die via de ruiters uit het veld komt, geeft een goed beeld van wat er leeft. En de belangenvereniging kan dat doorspelen naar de KNHS. De organen van de KNHS staan naar mijn mening te ver van de nationale ruiters vandaan om werkelijk te kunnen registeren wat er zich afspeelt, laat staan problemen op te lossen. Informatievoorziening, over bijvoorbeeld toekomstige plannen, vanuit de KNHS naar de ruiters toe zou ook beter kunnen. Dat bleek wel uit het feit dat de KNHS de ZZGP ophief. Voor velen kwam het opheffen van de ZZGP als een verrassing. Helemaal omdat, de ruiters tevreden waren over de organisatie. De belangenvereniging heeft een belangrijke rol gespeeld in het op orde krijgen van de Subtop na alle opstart-problemen. Een ander voorbeeld van de afstand tussen KNHS en ruiters is, dat de KNHS nu heeft besloten het ZZ licht over te hevelen naar de breedtesport. Op dit moment zijn er heel veel ZZ licht combinaties. We willen daarin meer kwaliteit, maar de oplossing ligt niet in het overhevelen. Erg jammer dat dit er voor ons gevoel doorheen gedrukt is, voordat we iets konden ondernemen. Ik heb nog geen nationale ruiter of jurylid gesproken die achter dit besluit staat. Voor mij voelt het soms alsof de KNHS ons, de belangenvereniging, ziet als een bedreiging. Dat is erg jammer, wij willen juist graag samenwerken. We willen per slot van rekening allemaal het zelfde: plezier beleven aan een kwaliteitsvolle sport. En daar kan de belangenvereniging zeker een steentje aan bijdragen, dus wij willen blijven bestaan ! !"VIRUS GOOIT ROET IN HET ETEN (22-04-2011)

Amazone en paard waren na veel trainingsuren klaar om de competitie aan te gaan voor het KNHS Kampioenschap. Vlak voor het starten van de eerste selektiewedstrijd sloeg een virus toe en werd het rijden op Lafite onmogelijk. De merrie heeft vier dikke benen en moet rust houden. Een flinke teleurstelling want het zomerseizoen is waarschijnlijk al een eind op weg alvorens Marie José weer kan gaan opbouwen.OP NAAR DE PAVO EN SUBLI CUP (08-04-2011)

Alweer liet Beau-Sejour zich van haar beste kant zien, deze keer in Ermelo. Zij is een geweldig meewerkend paard. Marie José reed lekker met haar rond, maar zij (en dus ook Beau) voelde natuurlijk wel dat er iets op het spel stond. Van de 35 vijf- en 35 zesjarige dressuurpaarden werd er uiteindelijk maar één zesjarige aangewezen die volgende week mee mag starten bij de eerste selektiewedstrijd voor het WK jonge dressuurpaarden. Er zijn veel paarden met goede kwaliteiten, de jury had de lat dus heel hoog liggen en besloot er maar één in plaats van vier aan te wijzen.

Marie José en Beau-Sejour gaan zich nu voorbereiden op de PAVO Cup. 15 juni starten ze in Ermelo. Daarna neemt de combinatie deel aan de competitie van de Subli-Cup. Marie José kan dan kiezen of ze de minimale hoeveelheid van drie starts doet of dat ze vijf keer deelneemt. Vijf keer is het maximale aantal wedstrijden dat een combinatie mag rijden.
De finale van de Subli Cup is in december.MET BEAU-SEJOUR OP PAD (03-04-2011)

Marie José en Beau-Sejour kregen een wildcard voor de selektie voor het WK jonge dressuurpaarden. Met 35 anderen strijden zij om één van de twee extra startplaatsen die er te winnen zijn. De twee combinaties die geselekteerd worden mogen de week erna op 12 april weer aantreden bij de eerste selektiewedstrijd.Dinsdag 5 april:
  • Marie José Beau-Sejour 11.30 uur
Wedstrijdlocatie:

KNHS Centrum
De Beek 125

3852 PL ErmeloMICHELLE WESTERDIJK (03-04-2011)

Michelle Westerdijk is 2e jaars leerling aan de Nederlandse Hippische Beroepsopleiding (beter bekend als NHB) te Deurne. Ze volgt daar de 4 jarige opleiding 'Sport', wat uiteindelijk leidt tot bevoegd instructeur paardensport en -management.

Michelle stelt zich voor: Al van jongs af aan ben ik opgegroeid met paarden. Op mijn 6e jaar kreeg ik mijn eerste pony en uiteindelijk reed ik op mijn 18e mijn laatste Nederlandse kampioenschappen in de Z1 met mijn KWPN gefokte zwarte e-pony Beau. Inmiddels 19 jaar jong, vorm ik een combinatie met mijn zes-jarige KWPN-er Approval T (Tango x Krack C), bijgenaamd 'Appie'.

Tijdens Indoor Dressuur Deurne, een (inter)nationale wedstrijd op de mooie accommodatie NHB Deurne, waar ik als medewerkster bij betrokken was, leerde ik Marie-José Hulsman kennen. In overleg met mijn NHB-instructeur M. Schreuder heb ik Marie-José even later benaderd voor een stageplaats in Schalkwijk.
Dit is mijn tweede stageplaats, ik werk samen met Sarah en heb het gevoel dat we een goed team vormen. Wij verrichten alle voorkomende werkzaamheden en helpen Marie-José en Jeroen, die dagelijks meerdere paarden trainen. Het is fijn werken in deze professionele stal, waar kennis en kunde ruimschoots aanwezig is. Ik leer hier veel!
In de korte tijd dat ik hier ben, heb ik ook veel opgestoken van de rijlessen die ik krijg. Ik heb het gevoel dat we op de goede weg zijn. Recent heb ik Appie, voor de eerste keer, in het M1 uitgebracht, met goed resultaat: een eerste en een tweede plek en drie winstpunten.

En verder: Samen met Approval T ben ik in de afgelopen winterperiode geselecteerd voor het Talenten Trainings Center. Dit is een initiatief van de KNHS, NHB Deurne en …. Zuid Nederland, waarbij geselecteerde 'talenten' de kans kregen zich te ontwikkelen onder begeleiding van instructeurs die hun sporen reeds hebben verdiend. In overleg met Marie-José en Jeroen ben ik in de gelegenheid gesteld deze trainingen ook tijdens mijn stage voort te kunnen zetten, ik ben hen hier erg dankbaar voor.
Ook zijn Appie en ik lid van het NHB Sportteam. Dit betekent dat wij zijn uitgekozen om samen met de andere sportteam-leden hèt opleidingscentrum van Nederland buiten haar deuren uit te dragen. Daartoe trainen wij regelmatig samen op school en krijgen wij les van instructeurs van internationaal niveau. Ik ben er trots op leerling van NHB Deurne te zijn en stage te mogen lopen bij Dressuurstal Hulsman.SUPER TEVREDEN!! (20-03-2011)

KWALITEIT EN MENTALITEIT BRENGEN BEAU-SEJOUR NAAR TWEEDE PLAATS IN HORSEFOOD DRESSUUR TALENT


"Wouw, wat een paard, wat een instelling, wat heb ik zitten genieten. En het optreden werd ook nog beloond met 80 punten!
Van alle 72 paarden die deelnamen wist alleen Borencio, Pavo Cup winnaar in 2010, een hogere score te halen.
De stap, gedragenheid, souplesse en algemene indruk werden beloond met een 8 en de draf zelfs met een 8,5!"

"Ook Hans-Peter Minderhout, die in de finale de beste drie paarden heeft overgereden, was zeer enthousiast over Beau-Séjour. Hij beloonde de testrit met maar liefst 85 punten."

"Elke dag ben ik Marie-Louise Moerings nog steeds dankbaar dat zij Beau aan mij heeft verkocht, ik geniet zo van dit paard. Het is thuis heerlijk rijden met Beau, maar dus ook op wedstrijd blijkt nu. Daar is ze gewoon hetzelfde. Marie-Louise heeft haar ook goed opgeleid, want vanaf dag 1 kon ik zo met de merrie wegrijden. We hebben echt een klik. Het was ook erg leuk dat Marie-Louise en vele andere fans aanwezig waren in Berkel-Enschot. Mijn dank hiervoor. Helaas kon fokster Margriet Kuin er niet bij zijn, maar dankzij de mobiele telefoon kon zij van alles goed op de hoogte blijven."


"Ons volgende optreden zal zijn op 5 april in Ermelo. Dan gaan we proberen via een Wildcard deel te kunnen gaan nemen aan de selecties voor het Wereld Kampioenschap jonge paarden."
Marie JoséSHAKIRA MET ZWANGERSCHAPSVERLOF (17-03-2011)

Shakira geniet met volle teugen van haar zwangerschapsverlof. Ze mag nu lekker genieten in het land van de buren nu Marie-José helemaal gestopt is met het rijden van de merrie. Rond 26 mei wordt er een veulentje verwacht. Op stal Hulsman zijn al de nodige weddenschappen afgesloten over het tijdstip van de geboorte en over het geslacht. Zal het een merrie of hengst zijn en welke kleur heft hij/zij? We zijn erg benieuwd wie er straks met de "hoofdprijs" vandoor gaat en we zijn natuurlijk nog meer benieuwd naar het veulentje !!MYERSCOUGH PREMIER LEAGUE (17-03-2011)

Goede berichten uit Engeland waar Erin Williams knappe prestaties neer zet. Haar moeder laat ons het volgende weten:

"Erin did her first premier league show this weekend which is also one of the team selection shows. Interestingly - Dynasty came first with 70.83% and Danny fractionally behind in second on 70.56% Both judges marked internationally so we were all really pleased!"
CLINIC VOOR 14 PERSONEN BIJ STAL HULSMAN (14-03-2011)

Op 25 en 26 februari kwam een groep leden van de Glasstadruiters uit Leerdam voor een clinic naar Stal Hulsman. Eind oktober was Marie José bij hen op locatie om een clinic te verzorgen, dit was zo goed bevallen dat ze graag nog een les wilden hebben. Deze keer kwam de club naar Schalkwijk. Omdat de groep groot was (14 deelnemers) is besloten om de excursie/clinic over twee dagen te verdelen.
Twee deelnemers wilden wel een verslagje schrijven. Hieronder zijn zij aan het woord:

Vrijdagavond was het zover, Sophie (paard) en ik werden verwacht voor de clinic. Vol goede moed zijn we de bak in gegaan en begonnen met rijden. Marie-José liet ons eigenlijk gewoon rijden zoals we thuis deden en gaf aan de hand hiervan aanwijzingen. Ikzelf vond het erg leuk om een keer van iemand anders dan je eigen instructrice les te krijgen. Ondanks dat ze de paarden helemaal niet kent heb ik toch weer een paar leuke oefeningen opgefrist! Nogmaals bedankt voor de gezellige avond, volgende keer zijn we er weer!
Groetjes, Irene

Toen ik een e-mail ontving van mijn ruitervereniging "de Glasstadruiters" dat er een clinic georganiseerd werd bij Marie José Hulsman, was ik gelijk heel enthousiast en heb me ingeschreven. Ik krijg wekelijks met veel plezier les van Rianne Gerritsen, een leerlinge van Marie José. Ik was dus heel benieuwd.
Marie José vroeg aan het begin van de clinic of ik punten had waarop zij op moest letten. Ik antwoordde dat bij het rijden vrij duidelijk wordt wat de problemen met mijn paard is. Whisper, mijn bijna 8-jarige KWPN ruin (Marlon x Legaat) is lui, brutaal en slim, niet de beste eigenschappen om mee dressuur te rijden. Marie José zag het gelijk en zag ook dat ik teveel bezig was mijn paard te begeleiden. Ik moest duidelijker worden in mijn hulpen. Als Whisper geen of weinig reactie gaf op mijn beenhulp, moest ik deze hulp veel duidelijker herhalen en niet constant blijven drijven. Daarnaast moest ik veel werken met tempowisselingen en overgangen om Whisper nog alerter te maken. Marie José legde me uit dat je bijvoorbeeld ook tijdens het wijken een tempowisseling kan maken, zo blijft je paard opletten.
Na een half uur intensief werken had Whisper er genoeg van (thuis heb ik overigens altijd een half uur privé les). Hij kwam terug op mijn beenhulpen en blokkeerde, een probleem dat ik wel vaker heb op dressuurwedstrijden. Ik was hier uiteraard niet blij mee en gaf strengere beenhulpen en na verzet van Whisper een aansporing met de zweep. Marie José merkte gelijk op dat ik in deze situatie niet alleen beenhulpen gaf maar met mijn handen ook een tegenwerkende hulp gaf. Dit gebeurt onbewust maar Whisper reageert hier meteen op door stil te staan en te blokkeren. Ik moest hier meer op letten en daarna ging het inderdaad veel beter. Whisper begon beter te reageren en was aan het einde goed bezweet. Ik heb genoten van de clinic. De instructies van Marie José waren erg duidelijk en stimulerend. Ik merkte dat door beter te zitten en minder maar duidelijker hulpen te geven mijn luie paard toch sneller begint te reageren. SimoneMARIE-JOSÉ KIJKT ZEER TEVREDEN TERUG OP HET NK (09-03-2011)

Met een tiende plaats in de Intermediaire I en een score van 65,44 % kijkt Marie-José zeer tevreden terug op het Nederlands Kampioenschap, dat afgelopen weekend werd verreden in Ermelo.
In de Prix St George eindigde Lafite de eerste dag op een 17de plaats. Een paar kleine slordigheidjes drukten de punten. De volgende dag in de Intermediaire stond Lafite er erg mooi aan, waren de wissels rechter en bleef Lafite ook mooi recht en onder controle in de voorbereiding naar de pirouettes toe. Helaas zette Marie-José zelf iets gehaast de zig-zag in galop in, maar ze wist zichzelf en Lafite weer op tijd te herstellen en corrigeren.
Ze hebben laten zien wat ze op dit moment waard zijn, namelijk dat ze nationaal gezien tot de top behoren op Lichte Tour niveau.LAFITE KIJKT UIT NAAR DE FINALE (20-02-2011)

Gisteren plaatste Marie José zich met haar merrie voor de finale in Ermelo op 4, 5 en 6 maart.
Marie José reed er stoer overheen in de Prix. Het drafwerk was keurig verzorgd met hele mooie zijgangen en een hele mooi gedragen uitgestrekte draf. Marie José maakte indruk met haar vriendelijke manier van rijden, overal ook bij het losrijden zijn hele kleine aanwijzingen genoeg om haar merrie aan het werk te houden. Het was een genot om naar te kijken.


In de galop liet Lafite een behoorlijke progressie zien. Ze bleef veel beter wachten in de voorbereiding van de pirouettes en ook de changementen zijn alweer rechter geworden. Deze lijn kon ze doortrekken bij de Inter. Hier sloop echter af en toe een kleine aarzeling in de combinatie, later vertelde Marie José dat ze de Inter nog niet zo vanzelfsprekend rijdt als de Prix. Dit was te zien in de afwerking. Zo hier en daar bij bijvoorbeeld het halt houden en achterwaarts bleven punten liggen.
De Prix werd beloond met ruim 67% en de Inter met ruim 63%. Opvallend was het grote verschil van 14 punten in beoordeling van de laatste proef tussen de juryleden.
Uiteindelijk werden Marie José en Lafite gemiddeld over de twee dressuurproeven, 17e van de 40 deelnemende combinaties en zijn ze dus uitgenodigd voor Ermelo. Gefeliciteerd!!


Foto's: Harrie TimmermansWINTERZON (20-02-2011)

Als het weer het toelaat even de binnenbak uit, de buitenbak in. Heerlijk voor mens en paard.
Jeroen rijdt hier de vijfjarige bruine ruin B. Vinckenburgh (V: Johnson x Zeoliet).GEMOEDELIJK (16-02-2011)

De wedstrijd bij Manege 't Vierspan in Oirschot was prettig. De gemoedelijke sfeer hielp de combinaties om fijn te rijden. "De mensen van het secretariaat waren super aardig, je mocht tijdens de pauzes de baan verkennen en na de individuele ritten was het toegestaan om je protocol te bekijken. Mattie Boomaards, een van de juryleden, nam de tijd om als je dat prettig vond alles samen even rustig door te nemen. Heel fijn en heel leerzaam." Veel dank voor al die extra's!

Marie José was weer erg blij met de vooruitgang die duidelijk te voelen en te zien was ten opzichte van de laatste wedstrijd in Lisse. Lafite doorliep de oefeningen in de galop, die de laatste keer nog erg veel spanning opleverden, nu een stuk beter. Ze kreeg nu van beide jury’s zevens!
In de draf stonden weer achten op het protocol voor de appuyementen en voltes 8 meter. De totaal score kwam uit op 65,26 %, een mooie achtste plaats. Marie José stelde (weer) vast dat het heel belangrijk is dat ze rustig de tijd neemt om de oefeningen met alle aandacht in het hier en nu te rijden. Met die ervaring als attentiepunt gaat ze met Lafite zaterdag een mooie halve finale tegemoet.AMBITIEUZE PLANNEN (05-02-2011)

Om nog wat wedstrijdritme op te doen (en te oefenen met 'stoerder' rijden), starten Marie José en Lafite op dinsdag 15 februari in Oirschot in de Prix St George.

De combinatie zal daarna verschijnen tijdens de halve finale Subtop KNHS Kampioenschappen op zaterdag 19 februari in Uden.

Beau-Sejour gaat meedoen aan de selectiedag voor het WK jonge paarden in Ermelo op 5 april. Zij gaan daarvoor (19 maart) al naar Berkel Enschot, Horsefood Dressuur talent.LISSE SELEKTIEWEDSTRIJD(31-01-2011)

Lafite moet weer een beetje in het wedstrijdritme komen, bleek zaterdag tijdens de eerste selektiewedstrijd voor het kampioenschap.Ze liet wat spanning zien en riep daardoor bij Marie José op dat ze voorzichtig ging rijden. Helaas was Jeroen in Engeland en dus niet in de buurt om haar een stimulerend zetje te geven. Jammer want het fijne gevoel ontbreekt dan en dat was vooral in het galopwerk zichtbaar. Het drafwerk liep, zoals we gewend zijn, goed en zo verzamelde de combinatie genoeg punten om 63% te rijden, goed voor een zesde plaats.

Toch streeft ze naar meer en vooral beter dus gaat Marie José gauw weer op pad. Het inschrijven voor de wedstrijden is onlangs vereenvoudigd met als resultaat dat de komende wedstrijden overvol zitten met deelnemers niet niet allemaal gaan komen. Ook in Lisse waren er veel afzeggingen. Op zoek dus naar een wedstrijd waar nog wel gestart kan worden.STEENUIL (29-01-2011)

De hele winter zit er al een steenuil in de binnenbak. Als de winterzon zich laat zien, zoekt hij een mooi plaatsje en geniet van het licht dat door de lichtplaat schijnt.

Steenuilen leven in diverse halfopen landschappen. Het zijn de kleinste uilen die in Nederland voorkomen. Favoriet zijn extensief gebruikte graslanden en andere kleinschalige agrarische gebieden. De aanwezigheid van heggen, houtwallen en (knot)bomenrijen is van groot belang. Gebroed wordt in holen; in Nederland vaak in knotwilgen, boerenschuren en konijnenholen. Het voedsel bestaat uit insecten, regenwormen en kleine zoogdieren zoals muizen.
De laatste decennia is de stand sterk afgenomen.De afname was het grootst in het westen en noorden van het land. De belangrijkste bolwerken bevinden zich nu nabij de grote rivieren, in beekdalen en in Zuid-Limburg. Doordat steenuilen lastig te inventariseren zijn, is het aantal broedparen niet exact bekend; er is sprake van ongeveer 5.500 tot 6.500 paren. De steenuil verdwijnt op veel plaatsen door 'opruiming' van het boerenland en het verdwijnen van hoogstamboomgaarden ten faveure van laagstam- fruitteelt.Het is een standvogel dat wil zeggen dat hij in Nederland overwinterd.HEERLIJK HONDENLEVEN (29-01-2011)Een ruime bak is niet alleen prettig voor mens en paard. Bo en Scapa hebben er een fijne speelplaats. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Candy kijkt liever toe hoe die twee met elkaar bezig zijn.CONFRONTATIE EN PLEZIER TIJDENS DE CLINIC SPIEGELEN MET PAARDEN (26-01-2011)

Op zaterdag 22 januari vond de clinic “spiegelen met paarden” plaats bij Dressuurstal Hulsman. De clinic werd gegeven door psychologiepraktijk Koekkoek en co, vertegenwoordigd door Luce Terwindt en Nel Koekkoek.
De middag begon met een uitleg van Nel en Luce onder het genot van een kop thee. Centraal in dit stuk theorie stond “Wat is goed leiderschap gezien vanuit de communicatie van het paard?”. Nel vertelde dat leidende paarden een sterk zelfbewustzijn demonstreren en dat paarden die laag in de rangorde staan veel fysieke kracht laten zien. De leiders in de kudde zijn er twee: voorop gaat de leidende merrie die de weg wijst en waar iedereen achter moet blijven en achteraan loopt de drijvende hengst die de kudde bij elkaar houdt. Deze twee zijn dieren met een sterk zelfbewustzijn.

Dat sterke zelfbewustzijn naar menselijk gedrag vertaald betekent: