NIEUWS ARCHIEF2009DEFINITIEF GESELEKTEERD EN TWEE MAAL EERSTE!! (17-05-2009)

167 ZZ Licht proeven werden er gereden in Schaijk en Marie José en Don Luka werden twee maal eerste met de geweldige scores van 66,88 en 67,90%! Wat een mooi resultaat, zeker gezien het feit dat de combinatie pas voor de vierde keer samen op pad was.
De juryleden waren lovend over het mooie drafwerk dat Don Luka liet zien. Op het protocol stonden vele achten voor de diverse drafonderdelen. De galopreprises waren goed. Om ook daar in de hele mooie cijfers te vallen mag de training nog gericht zijn op het houden van meer sprong. De volgende uitdaging wordt het Nederlands Kampioenschap op zaterdag 6 juni tijdens Outdoor Gelderland in de Steeg. De rubriek staat dan om 9.30 uur op het programma.WAT EEN FIJN WEDSTRIJDPAARD (17-05-2009)

Ook Shakira voelde zich lekker in Schaijk. De oortjes stonden er aandachtig op. Zeer geconcentreerd reed de combinatie rond terwijl de motoren langs raasden. Het werd een hele constante foutloze proef goed voor 64,21%. Marie José was erg tevreden en kwam met een blij gevoel de ring uit. Dit weekend maakte veel goed want het moeten terug trekken van Lafite was een teleurstelling. Gelukkig lijkt haar blessure niet ernstig en kan de training waarschijnlijk snel weer hervat worden.LAFITE NAAR DE TWEEDE PLAATS IN DE MORTEL (11-05-2009)

Om nog wat meer ervaring op te doen startte Lafite zondag in De Mortel. Manege het Zwarte Water is een prachtige accomodatie met veel ruimte. Lafite werkte hard in de moeilijke ZZ Zwaar proef nr 51. Er waren veel goede onderdelen. Zo was het drafwerk sterk. En liet de combinatie goed gereden zijgangen zien. De galopwissels mogen nog wat rechter worden gesprongen waardoor de series mooier afgewerkt kunnen worden. Al met al een goede proef goed voor 64,86%, een tweede plaats en een zwart halster. Op naar Schaijk.ZEER GESLAAGDE CLINIC MET ADRIAAN HAMOEN (08-05-2009)

Bianca Klijn kreeg vanuit haar opleiding, NHB Deurne Horse & Leisure, de opdracht om een clinic te organiseren. Het werd een proefgerichte clinic met Adriaan Hamoen, internationaal Grand Prix jurylid.
De voorbereidingen waren goed verlopen. De bak lag er netjes bij dankzij Sarah. De dag begon met een regenbui en een stevig windje. Gelukkig klaarde het weer op toen de eerste van start ging. Jeroen en Marie-José hielpen de kandidaten met het losrijden. Bianca organiseerde niet alleen de dag, ze assisteerde de ruiters en amazones ook door het voor lezen van de diverse proeven. Dat had ze nog niet eerder gedaan. (zie foto) Het werd een zeer geslaagd evenement.
Tijdens het rijden van de proef sprak Adriaan zijn deskundige commentaar in op video. Daarna werd de proef mondeling geëvalueerd en werden er nog wat onderdelen onder begeleiding opnieuw gereden. Iedereen was dol enthousiast en blij met de vele leermomenten.
Adriaan dank voor je medewerking!
Bianca krijgt vast een voldoende voor dit onderdeel en ze kan nog verder oefenen want een activiteit als deze is zeker voor herhaling vatbaar!
JEROEN GEEFT INSTRUCTIE TIJDENS OEFENAVOND PAVO-CUP IN UTRECHT (06-05-2009)

Op dinsdag 26 mei vanaf 19.00 uur wordt er bij Stal Groenendaal/ Familie Tolboom te Bunschoten een oefenavond PAVO-cup voor 4 en 5 jarige gehouden.
Wanneer je van plan bent om met jouw paard aan de PAVO-cup te Utrecht mee te rijden dan kun je eerst nog komen oefenen om vervolgens te beslissen of je de aanmelding opstuurt naar het KWPN kantoor te Harderwijk. De aanmeldingen moeten daar voor 1 juni binnen zijn.

Bij deze oefenavond wordt er gereden in groepen van 3 ruiters. Terwijl iemand de PAVO proef voorleest, zullen Marian Dorresteijn en Jeroen Hulsman je met raad en daad bijstaan wat er anders en beter kan om zo goed beslagen ten ijs te komen. Op het losrijterrein zal Sabine van Ruitenbeek je assisteren.
Kosten voor deze oefenavond € 10,- per deelname bij ringmeester te betalen.

Voor 22 mei a.s. per e-mail opgeven bij g.haanschoten@hetnet.nl o.v.v. oefenavond PAVO-cup met verder je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en van het paard de naam, geslacht en wie de vader is. Je krijgt dan per e-mail door hoe laat je in welke groep kunt rijden.DON LUKA NAAR MOOIE DERDE PLAATS IN KOOTWIJK (05-5-2009)

Bijna 64% en een derde plaats, Don Luka deed het goed tijdens zijn derde ZZ Licht wedstrijd. Een groot aantal deelnemers trok voor de tweede selektiewedstrijd naar Kootwijk. Knap om met nog zo weinig ervaring zo hoog te eindigen. Al vaker roemde Marie José de mentaliteit van dit paard.
De tweede proef iets minder: Don Luka had net voor een kwart pirouette niet de juiste reactie op de hulp van Marie José en het achterwaarts was niet diagonaals gewijs. Dit resulteerde in een achtste plaats (van de 32 in deze groep) en 62,10%.


VERSLAG LEDENVERGADERING BELANGENVERENIGING DRESSUUR (30-4-2009)

Marie José vertelt over de vergadering van de belangenvereniging voor dressuurruiters.

In eerste instantie valt het haar op dat er heel weinig ruiters aanwezig zijn (25) terwijl ze in de "wandelgangen" veel geklaag heeft aangehoord. Haar idee: "laat je horen op het moment dat het kan, mail, bel of schrijf dan in ieder geval als Ermelo te ver weg is voor je". De afstand behoort ook wel tot één van de klachten van de Zuid Nederlandse ruiters, de afstand naar Ermelo is voor een avondvergadering te groot.
Marie José: "de belangenvereniging is er voor ons en het lijkt of sommigen het idee hebben dat ze tegen ons zijn, maar we streven dezelfde doelen na dus laat je horen".
Zelf heeft ze dit gedaan op de vergadering. De onderwerpen die ze aankaartte zijn hieronder in de brief vermeld.
Enkele punten die naar voren kwamen tijdens de vergadering:

De financiële situatie rond de wedstrijden blijkt een probleem te zijn voor de organisaties. Verenigingen moeten zelf rondkomen en krijgen daarvoor geen geld (meer) van de KNHS. De onkosten zijn zo hoog dat het prijzengeld dus heel laag moet blijven. Dit laatste is ook de reden voor verhoging van het inschrijfgeld. Dhr.Fikse (manager wedstrijdsport) merkte bij dit punt op dat hij verbaasd is dat er geen sponsors zijn voor goede sport op dit niveau.

Voor de selectiewedstrijden in de winter gaat er maar één proef gereden worden, zo is het probleem van de lange wachttijden opgelost.
In Ermelo worden geen wedstrijden georganiseerd omdat er geen secretariaat is wat dat kan doen. Marie José voelde zich in ieder geval gesteund tijdens de vergadering door Rien van der Schaft en ging met een goed gevoel naar huis.LEDENVERGADERING BELANGENVERENIGING DRESSUUR (27-04-2009)

Dinsdagavond heeft de ledenvergadering van de belangenvereniging dressuur plaats in Ermelo om 19.30 uur. Marie José stelde een brief met vragen op. Vele dressuurruiters steunen haar standpunten.


Marie-Jose Hulsman
Lekdijk 18
3998 NH Schalkwijk

Belangenvereniging
T.A.V. Mevr. R. Heck
Molenweg 5
7004 HL Doetinchem

Schalkwijk, 26 april 2009

Onderwerp: Jaarvergadering 28 april 2009


Beste Bestuursleden van de Belangenvereniging Dressuur,

Omdat er toch nog toe altijd een geringe feedback is geweest van de ruiters naar de Belangenvereniging toe, willen wij graag gebruik maken van deze ledenvergadering om daar verandering in te brengen. De Belangenvereniging is er onder andere om de belangen te behartigen van de leden, dus wij hopen dan ook dat onze vragen en ideeën voorgedragen kunnen gaan worden aan de KNHS.
Verder willen wij nog even vermelden dat we heel erg blij zijn dat het Nederlands Kampioenschap dit jaar, in de Steeg zal worden verreden.

Hierbij deze onze vragen.

 1. Tijdens de selectie wedstrijden afgelopen winterseizoen, waren de tijden tussen beide proeven vaak extreem lang. Dan hebben we het over 4 a 5 uur voordat je de tweede proef kon rijden. Kunnen in de toekomst de groepen kleiner gemaakt worden?
 2. Kunnen tijdens de selectie wedstrijden in het zomerseizoen op beide dagen alle klasses worden uitgeschreven? En niet op zaterdag alleen ZZ licht en op zondag ZZ zwaar en Lichte Tour?
 3. En het uitgebreide inschrijfformulier op de website neemt erg veel tijd in beslag om in te vullen. Kan die niet worden ingekort?
 4. Heel veel ruiters zeggen heel gemakkelijk hun wedstrijd te laat af of komen niet opdagen. Dit is voor de organisatie erg vervelend en ook voor de juryleden die steeds gaten in hun rubriek hebben. Is het een idee om ruiters die, bijvoorbeeld voor de tweede keer afzeggen zonder dierenarts verklaring, een forse boete te geven? En dat ze pas weer mogen deelnemen aan de wedstrijden als deze boete is betaald?
 5. Klopt het dat het inschrijfgeld zonder enig overleg of mededeling van 12,50 euro naar 15,- euro is gegaan? Ook op wedstrijden waar geen prijzengeld is? Is dit procentueel gezien niet een erg hoge verhoging in 1 keer?
 6. Een van de redenen dat de ZZGP opgeheven werd was, dat er prijzengeld moest komen. Nu is er op vele wedstrijden geen prijzengeld en op de selectiewedstrijden is het prijzen geld verlaagd in vergelijking met vorig jaar. Vorig jaar kreeg de eerste plaats nog 75,- euro, wat nu nog maar 50,- is. En de volgprijzen waren vorig jaar 25,- euro en nu nog maar 10,- euro. Zou de belangenvereniging dit eens met de KNHS kunnen bespreken?
 7. In Ermelo hebben we, met de nieuwe grote buitenbaan, een super accommodatie om wedstrijden te kunnen rijden. Zou daar niet meer gebruik van kunnen worden gemaakt?
Alvast onze hartelijke dank.

Met vriendelijke groet,

Patrick van der Meer
Willem Jan Schotte
Geert Jan Raateland
Desiree Mastwijk
Sander Marijnissen
Marian Dorresteijn
Coby van Baalen
Marlies van Baalen
Thamar Zweistra
Karin Nijvelt
Leunis van Lieren
Christianne Goes
Marian Boogers- van Bommel
Hans Peter Minderhout
Edward Gal
Danielle van Mierlo
Wilma Wernsen
Stefanie Peters
Marie-Jose HulsmanHULPPLOEG (24-04-2009)

Mooi weer en dus buiten aan het werk. Deze dagen kwam er extra hulp van Gerrie en Harrie Timmermans. De blokhut werd geverfd en vele andere werkjes van het lijstje kwamen aan de beurt. Erg fijn zo'n extra hulpploeg.IMPRESSIES VAN DE FOTOSHOOT MET RON (24-04-2009)

foto's: Sarah LemsSARAH EN PANDORA MOGEN DOOR NAAR HET Z (20-04-2009)

Sarah Lems, medewerkster van Stal Hulsman, had een druk weekend. Op zaterdag na de fotoshoot met Ron vertrok ze naar Zoelen om daar een M II proef te rijden. Ze werd tweede met Pandora (V:Lancet) en kreeg een compliment van de jury, omdat ze een nette proef gereden had.
Zondag startte de combinatie in Ravenswaaij. Opnieuw waren Sarah en Pandora lekker ontspannen. Pandora was heel meewerkend en liet zich goed rijden. Sinds kort rijdt Sarah de proeven uit het hoofd. "Dat gaat veel lekkerder, omdat Pandora niet meer op de lezer kan reageren en dus wacht op mijn hulp. Het scheelt mij veel stress."
Met achten voor de aanleuning, rechtgerichtheid en ontspanning werd de combinatie eerste en tweede met resp 186 en 180 punten. Sarah heeft inmiddels genoeg winstpunten om in het Z te mogen starten. Na een korte pauze gaat dat op 24 mei gebeuren.PROEVEN IN PLAATS VAN PAASEIEREN (13-04-2009)

Het paasweekend werd er door Marie José en Jeroen hard gewerkt. Maar liefst vier paarden verschenen in Uden aan de start. Samen in totaal zeven proeven binnen 24 uur, een hele klus! Voor deze eerste outdoor selektiewedstrijd kwam er een grote hoeveelheid deelnemers naar Uden, namelijk 117 in het ZZ Licht, 49 ZZ Zwaar en 89 in de Prix St George.
Don Luka kwam voor de tweede keer aan de start in het ZZ Licht. Net als in Almelo was de ruin zeer meewerkend en liep het lekker. Helaas maakte de combinatie een fout in de slangenvolte, waardoor ze op de achtste plaats terecht kwamen met 62,03%. De tweede proef was nagenoeg foutloos en goed voor 63,06% en een mooie derde plaats.
Treffer en Lafite liepen allebei de moeilijke proeven 51 en 52. Ze startten in verschillende groepen. Treffer was wat minder voorwaarts dan we van hem gewend zijn, met als gevolg scores van 59,29 (19e plaats) en 61,57% (11e plaats).
De inzet van Lafite stemde tot tevredenheid. Twee mooie proeven liet de combinatie zien. Twee keer zevende met 62,29 en 63,57%.
Voor de zevende en voor Marie José laatste proef, werd Shakira gezadeld en gestart in de Prix St George. Het voelde goed en Marie José was content. Uiteindelijk werd het een veertiende plaats met 63,29%.SPECIALE ACTIES (7-04-2009)

Stal Hulsman gaat de komende tijd een aantal activiteiten organiseren die mogelijk interessant zijn voor hun clientèle.

TWEEDE ACTIE

Proefgerichte clinic met ADRIAAN HAMOEN op woensdag 6 mei

Je kunt zelf je proef op video laten opnemen en Adriaan, Internationaal Grand Prix Jurylid zal de video inspreken.
Vervolgens wordt de proef na besproken en worden nog wat onderdelen uit je proef herhaald.

Deze extra's zijn uitsluitend voor leerlingen.
Graag inschrijven door het plaatsen van je naam op de lijst in de zadelkamer.

De volgende actie is een bijeenkomst rond mentale vaardigheden.TEVREDEN OVER DE WEDSTRIJD IN ALMELO MET EEN EERSTE EN TWEEDE PLAATS (7-04-2009)

Positieve geluiden klonken na terugkomst uit Almelo:
Don Luka (Donlarino) van Karin Wijnstok, die voor het eerst mee op wedstrijd ging, gedroeg zich super.
"Het is een paard met een hele fijne mentaliteit. Ze gedraagt zich op wedstrijd hetzelfde als thuis. Ik had heel mooie dingen in mijn proef, maar ook een paar onderdelen die wat rommelig waren uit onervarenheid. Al met al heel tevreden", aldus Marie José.

Voor Lafite geldt een beetje hetzelfde verhaal. Ze heeft nog iets tijd nodig om op dit niveau, (ze kwam voor de eerste keer uit in het ZZ Zwaar) te groeien. Maar dat gaat zeker lukken en helemaal goed komen. De merrie doet alles prima, maar het moet nog net iets mooier afgewerkt worden zodat het er uitziet alsof het helemaal van zelf gaat.

Don Luka eindigde op de eerste plaats met 62,57%. Lafite werd tweede met 61,61%.SJAAK EN PIET GENIETEN VAN HET PARCOURS EN SPRINGEN VLOT NAAR DE BARRAGE (16-03-2009)

Twee sterke troeven zette Springstal Hulsman in tijdens het 40+ concours van Stal Bosgoed in Hagestein: Hans Peeters met Piet en Marie José met Sjaak.
Sjaak was incognito en volledig aangepast aan de springomgeving. Zij zag er fantastisch uit met haar rechtafgeknipte lange manen, vliegenkapje over de oren, geborduurd springsjabrak en springzadel.
Twintig deelnemers sprongen in de eerste rubriek waaraan ook Hans en Marie José deelnamen. De opvallendste kwaliteit van Hans was zijn snelheid, Marie José ging voor stijl en controle. Beiden mochten na hun eerste optreden door naar de barage.
Inmiddels was het behoorlijk druk geworden, zowel bij het losrijden als bij de ring veel fans en dat was te horen! Niet onder de indruk van het lawaai, wel geïnspireerd door de aanmoedigingen o.a. ook door middel van een spandoek, kwamen beide ruiters sterk terug in de tweede ronde. Sjaak nam helaas de eerste balk mee en sprong verder als een ervaren springpaard het parcours snel en foutloos uit. Piet overzag wat er te doen stond en loodste Hans in hoog tempo naar de finish. Zij werden tweede in het eindklassement.SARAH VOELT ZICH EXTRA THUIS ALS ERVAREN GROOM VAN HAAR SPRINGRUITER (11-03-2009)

Sarah sinds een maand werkzaam bij Stal Hulsman moest de switch maken van springgroom naar het verzorgen van dressuurpaarden. Nu ze goed ingewerkt is, grijpt ze haar kans om haar oude vak weer even op te pakken. Ze is erg druk om Sjaak als een echt springpaard aan de start te laten verschijnen. Hoe Sjaak eruit zal zien, verklappen we nog niet. Wie niet kan komen kijken, zal de foto’s af moeten wachten op de site.SPECIALE ACTIES (10-03-2009)Stal Hulsman gaat de komende tijd een aantal activiteiten organiseren die mogelijk interessant zijn voor hun clientèle.

Als eerste komt Ron Schonewille op 18 april foto's maken van paard en ruiter.
Naast zijn werk als hoefsmid is Ron zeer actief in de fotografie. Regelmatig levert hij zijn bijdrage met prachtige plaatjes op deze site. Voor jou dé kans om jouw paard en jullie prestaties op foto vast te laten leggen.

De volgende actie is een proefgerichte clinic met een internationaal jurylid.

Daarna staat een bijeenkomst rond mentale vaardigheden op het programma.

Deze extra's zijn uitsluitend voor leerlingen.SJAAK MAG WEER SPRINGEN (10-03-2009)

Vorige jaar maart deden Marie José en Shakira voor het eerst mee aan het springconcours "Goud van Oud" (40+) in Hagestein. Het ging toen prima en beiden hadden genoten.

"Volgend jaar zijn we er zeker weer", werd er toen gezegd en dus staat deze combinatie aanstaande zaterdag vol ambitie weer aan de start. Niets aan het toeval overlatend zijn er enkele besloten trainingen op geheime lokatie geweest.
Sta je bij de dressuur stil aan de kant te genieten? Grijp dan nu je kans om dit duo luidruchtig aan te moedigen tijdens hun optreden in de ring!

Je bent van harte uitgenodigd op 14 maart om 18:00 uur bij Stal Bosgoed Langedreef 17 te Hagestein.CHRISTA HEEFT NETJES GEREDEN (10-03-2009)

Christa Hoogendoorn heeft met haar paard Zahraline een mooie constante proef gelopen. Ze deed dit onder het toeziend oog van Marie José die naar Wanroij was gereden om haar te helpen bij de voorbereidingen en het losrijden. Uiteindelijk was de combinatie 10de op het Nederlands Kampioenschap in de klasse L II. Gefeliciteerd!EEN SUPER ERVARING VOOR MIJN PAARDEN OP EEN SUPER GEORGANISEERD CONCOURS (05-03-2009)

Op donderdag 26 februari vertrokken Jeroen en ik met Lafite, Shakira en Treffer naar Deurne om deel te nemen aan de NHB Deurne Subli Trofee. Door de organisatie werden we zeer gastvrij ontvangen en iedereen was zeer behulpzaam en vriendelijk.
’s Avonds heb ik Shakira en Lafite even in de wedstrijdbaan rond gestapt en Treffer heb ik nog licht gewerkt.
Ik had thuis de paarden al getraind, maar Treffer vindt het altijd erg spannend ergens anders, dus vandaar dat ik hem nog even in de nieuwe omgeving gewerkt heb. Alle 3 de paarden stonden als prinsen op stal, waren relaxed, stonden lekker te eten in de prachtige accommodatie. Het ontbrak er aan niets, spuitplaats, poetsstands, solarium, mooie binnen- en buitenbanen, galoppeerbaan en een stukje bos om lekker rond te stappen.

Vrijdag 27 februari moest ik met alle 3 de paarden één proef rijden. Lafite ging erg fijn. Ze was weer meer ontspannen. Vele achten stonden er op het protocol voor de zijgangen in draf. We werden 3de met 67.%
Daarna moest ik met Treffer rijden en die liep zijn beste proef ooit. Geen fouten, alle wissels mooi doorgesprongen. Ik was er echt heel blij mee. We werden 2de met 63,38 %.
’s Avonds moest Shakira Prix St George lopen. Mede eigenaren, Jan en Lisette de Vries, waren ook nog komen aanmoedigen. Shakira is weer veel vooruit gegaan vind ik zelf. Ik voelde echt in mijn proef dat ik haar beter in balans kon houden en de galop was veel rustiger in de sprong. Ik was echt blij met mijn proef.Ze stond er fijn aan, ze was mooi in de aanleuning en op lengte. De score kwam uit op bijna 62 %. Net als Lafite en Treffer, had ook Shakira zich geplaatst voor de volgende dag. Je moest je namelijk elke dag weer opnieuw plaatsen voor de volgende dag.

Dus zaterdag was weer een spannende dag, want als dat goed zou gaan, zouden we geplaatst zijn voor de finale op zondag, de kür op muziek.
Lafite moest in een andere baan haar proef lopen dan de dag ervoor.. Dat vond ze duidelijk wat spannender. Het drafwerk blijft altijd mooi met vele achten, maar in de galop zie je dan de spanning wel een beetje terug. Dan komt alles wat onervaren over. Maar al met al was ik echt heel blij en super trots op Lafite. We wonnen met weer een score van 67 %.
Ook over Shakira was ik weer zeer te spreken. Zij werd vijfde en plaatste zich daarmee voor de finale op zondag. Alleen heb ik dat niet gedaan, omdat Shakira nog maar net op Lichte Tour niveau loopt en dan moesten we een kür rijden op Intermediaire I niveau. Dat vond ik nog iets te hoog gegrepen.
Treffer moest ’s avonds om 10 uur zijn proef lopen en dat vond hij erg, heel erg spannend. Buiten overal donker, binnen de verlichting aan, dat was voor hem even te veel van het goede. Toch liep hij in de proef overal langs, maar helaas met te veel spanning. Ik vond dat wel echt balen, zeker omdat hij de vorige dag zo fijn gelopen had. Maar ja, daar zijn het paarden voor en één ding was zeker, hij had ontzettend veel geleerd !! We werden tweede en dus door naar de kür.

Zondag ochtend hebben we naar een aantal Grand Prix proeven gekeken. Ook erg leuk en het blijft erg leerzaam. Met Shakira heb ik over de galoppeerbaan gestapt en in het bos wat heuveltjes op- en afgereden. Lekker relaxed.
Daarna heb ik veel naar mijn kür van Lafite geluisterd. Het is zo belangrijk dat je de muziek heel goed kent en omdat we nog nooit kür hadden gereden was dat dus erg spannend. Alles paste mooi op de muziek en Lafite liep een foutloze proef. Ik vond alleen van mezelf dat ik te veel de nadruk had gelegd op het luisteren naar de muziek en iets te weinig mijn oefeningen goed had voorbereid en afgewerkt. Dus niet alleen mijn paard heeft erg veel geleerd het weekend, maar ik zelf ook !
We werden tweede met 70,38 %. Een super mooie score !
Daarna mocht Treffer nog zijn kür lopen. Treffer deed weer ontzettend zijn best en ondanks dat hij het allemaal erg spannend vond, probeerde hij geen fouten te maken. Met een score van 66,13 % werd hij knap tweede. Een plek, waar zijn eigenaar Greet de Jong, super trots op was en ook zeker trots mag zijn.

Graag wil ik bij deze nog even de organisatie een groot compliment geven. Alles was echt TOP voor elkaar. Het liep op tijd, de punten waren snel bekend, direct na afloop van de rubriek was prijsuitreiking, op stal was alles perfect geregeld, iedereen was behulpzaam en vriendelijk. Iedereen heel hartelijk bedankt, want zonder jullie kunnen wij ruiters niet rijden en presteren.

De prachtige foto's bij dit verslag zijn gemaakt door Erwin Bovendeur van DIGIPICS uit CUIJK, kijk eventueel verder op www.digipicsonline.nl of mail naar info@digipicsonline.nl
Dank dat we ze gratis mogen plaatsen!CHRISTA HOOGENDOORN EEN SUCCESVOLLE LEERLING (21-02-2009)

Christa Hoogendoorn kent Marie José en Jeroen van de stageperiode die ze tijdens het tweede schooljaar van haar opleiding STOAS HBO paardensport Deurne in Schalkwijk doorliep. "Een prima tijd waarin ik heel veel geleerd heb". Ze is sindsdien met regelmaat bij Stal Hulsman blijven komen want "ze helpen me steeds netjes. Iedere les krijg ik weer een zetje waardoor ik thuis weer vooruit kan. Ze maken me ook waakzaam voor wat kan komen. Regelmatig krijg ik een waarschuwing welke kant ik niet op moet en daar ben ik erg blij mee."

Christa krijgt les met verschillende paarden. Allereerst rijdt ze de zelf gefokte Zahraline (OO Seven x Negro, 2004). Ook neemt ze paarden mee van De Dalhoeve, het centrum waar ze sinds haar diploma werkt.
Tijdens haar afstudeerjaar was Christa een tijd thuis om plannen te maken wat te doen na haar studie. Marie José heeft meegekeken of Christa's toekomstbeelden reëel waren. "Ze was heel eerlijk naar me en durfde duidelijk te zijn over wat goed zou gaan en waar het moeilijk zou worden. Dat vond ik heel fijn. Aardig kan iedereen wel zijn maar ook zo eerlijk waar ik echt iets aan heb, nee dat zijn er niet veel."

Christa heeft les gehad van zowel Marie José als Jeroen. Ze probeert ieders kwaliteiten te benoemen:
"Jeroen is doortastender, wat doelgerichter. Hij zoekt een probleem op en helpt je om er door heen te komen. Hij vertelt je hoe het moet voelen. Hij praat wat meer. Ja als je een probleem met een paard hebt zit je bij Jeroen het beste."
"Marie José is voorzichtiger. Stapje voor stapje op gevoel brengt ze jou naar het fantastische gevoel dat je met zo min mogelijk hulpen je paard kunt rijden. Ze vaart meer met je mee, van moment tot moment en ze is er steeds. Het is echt detailwerk. Bij haar in de les kan ik zó heerlijk rijden. Marie José is zo enthousiast en ze is er altijd. Ze leeft hoogte- en dieptepunten met je mee. Bij haar is het meer als een verhaal. Jeroen luistert ook hoor, maar hij pakt de draad wat sneller weer op."

"Het zijn echte vakmensen. De accomodatie en de materialen zijn altijd netjes. De paarden zien er prima uit. Er is rust. En ze zijn altijd net zo gedreven om het verder af te werken. Tijdens het lesgeven is het echt niet steeds hetzelfde verhaaltje. Ze gaan steeds een stukje verder. Daarom kom ik er zo graag."CHRISTIANNE GOES MAG MISSCHIEN NAAR HET NK IN WANROIJ (21-02-2009)

Na Christa Hoogendoorn heeft ook Christianne Goes haar startbewijs binnen voor het Nederlands Kampioenschap, meldde deze site vorige week. Vandaag is gebleken dat Christianne en Velvet eerste reserve zijn. Hopelijk mogen ze toch starten.
Vorige week zaterdag werd Christianne derde met Accountacy Velvet in het Z1 met 62,79%. Christianne vertelt verder:" Velvet is een 7 jarige merrie van Jazz. Op drie jarige leeftijd heeft ze een veulen van Special D gekregen en toen zijn ze haar gaan inrijden. Toen ik haar kreeg liep ze op L niveau. Dit is nu haar 5de wedstrijd geweest.
Ze liep op de regiokampioenschappen fijn in de galop, verder nog een beetje groen, maar dat komt zeker goed. Het is een onwijs lekker beest. En ook weer onwijs van Jeroen dat hij er onverwacht weer voor we was. Aan hem heb ik veel te danken."

Christianne en Velvet


68% EN DE EERSTE PLAATS VOOR LAFITE IN GELDROP (16-02-2009)

Lafite was met Marie José de beste ZZ Licht combinatie tijdens de subtop wedstrijd in Geldrop. Als eerste starters in een goed bezette rubriek lieten ze een prachtig beeld zien. De training werpt zijn vruchten af: alweer mooier op het achterbeen en geweldige appuyementen. Veel zevens en achten voor de diverse onderdelen. De punten werden nog gedrukt door wat spanning; een open buitendeur gaf afleiding en dus wat kleine foutjes.

Treffer, die in november voor het laatst startte, was ook mee. Hij liep een keurige ZZ Zwaar proef. Meer souplesse en meer ontspanning kenmerkte de nette vertoning. Hij heeft nog wat moeite met het gezet blijven in de pirouettes. De verdere oefeningen leverden nette cijfers op. Totaal 62,42 % en een vierde plaats in het eindklassement.REGIONALE INDOORKAMPIOENSCHAPPEN (11-02-2009)

Op weg naar Wanroij.
Diverse leerlingen van Stal Hulsman hopen mee te mogen doen aan het Nederlands Indoor Kampioenschap in Wanroij dat op 7 maart plaats heeft. Ze hebben hiervoor een lange route afgelegd. Via selectie wedstrijden zijn ze nu bij de Regionale Indoorkampioenschappen aangekomen. Als ze hier goed presteren mogen ze door.
Christa Hoogendoorn is het al gelukt. Zij heeft haar startbewijs binnen door het afgelopen weekend goed te rijden in Delft. In de klasse L II werd ze derde met haar paard Zahraline. We hopen dat onderstaande leerlingen haar goede voorbeeld zullen volgen en het aanstaande weekend hun beste beentje zullen voorzetten, zodat ook zij zich voor het NK zullen plaatsen. Met het visualiseren van de aanwijzingen en het goede voorbeeld van Jeroen en Marie José gaat dat vast lukken.
Veel succes gewenst aan:KENNISMAKEN MET SARAH LEMS (09-02-2009)

Met ingang van 16 februari komt Sarah Lems uit Beusichem, in dienst bij Stal Hulsman om Marie José en Jeroen te assisteren bij hun werkzaamheden. De bijna 23 jarige Sarah is geen onbekende op stal. Ze liep een half jaar stage in Schalkwijk van juli 2006 tot februari 2007. Inmiddels is ze geslaagd in Deurne voor het diploma bedrijfsleider/instructeur paardensport en werkte ze enige tijd als groom van Vincent Voorn.AFSCHEID VAN LINDA V.D. IJSSEL (03-02-2009)

Tot grote spijt van Jeroen en Marie José heeft Linda besloten om een nieuw pad in te slaan en haar contract niet te verlengen. Linda was sinds augustus 2007 in dienst van Stal Hulsman en heeft daar haar werklust en vakmanschap ingezet. De betrokkenheid bij ruiter/amazone en paard is een van haar opvallende kwaliteiten.
Met Linda vertrekken ook haar twee paarden: Morrisson en Trix. Ze hebben onderdak gevonden bij een stal vlak bij Montfoort waar Linda woont.

Dank voor je aandacht en zorg. We zullen je missen!NIEUWE STALBEWONERS (12-01-2009)

De laatste maand kwamen er een aantal nieuwe paarden op stal voor de verkoop. Het zijn resp. Louie, Miss Norway, Don Luka en Replay. Ze worden dagelijks getraind door Jeroen en/of Marie José.
Ron Schonewille zette ze op de foto. Als het weer straks wat beter is en de vorst is verdwenen, kan er buiten gereden worden. Er volgen dan foto's onder het zadel.
Voor meer informatie zie "Te Koop".PRACHTIGE WINTERDAGEN IN SCHALKWIJK (12-01-2009)
OOK BIJ SJAAK PAST EEN ROK PRIMA (04-01-2009)

Marie José en Shakira startten vandaag voor het eerst in de Lichte Tour en deden dat zeer verdienstelijk met een eindscore van 62,89% en een zesde plaats. De combinatie maakte een ontspannen indruk in een proef zonder fouten. Shakira imponeert meer nu ze nog wat gespierder is geworden en haar bewegingen kracht en rust uitstralen. Met name het drafwerk is sterk.
In de proef zaten natuurlijk nog wat puntjes die wat beter afgewerkt zouden kunnen worden en waar zeker in de training nog aandacht naar uit zal gaan. Door de slechte belichting in de rijhal geen foto's van de proef, wel van de momenten ervoor en erna.2008JEROEN IN JURY HENGSTENCOMPETITIE ZUIDBROEK (30-12-2008)

Jeroen jureert vandaag op 30 december de dressuurrubrieken van de GMB KNHS/KWPN Hengstencompetitie 2008/2009. Zijn medejuryleden zijn de heer C.G.A. Loeffen (vz) en de heer J.E. Kloosterboer. Er wordt gestart in de klasse L, M, Z, ZZ Licht en ZZ Zwaar.
Deze wedstrijd in Zuidbroek is de derde van vier wedstrijden. De finale is tijdens de hengstenkeuring in Den Bosch begin februari. De dressuurhengsten worden via de formule van de Pavo Cup beoordeeld. In de finale komen ze met drie hengsten tegelijk in de ring.KERSTPOST UIT AMERIKA (30-12-2008)

Jeroen en Marie José ontvingen bij de kerstpost een nieuwsbrief van Chris Ksionek en haar familie uit Montverde (Orlando). Enthousiast schrijft ze over haar paard Nicardo (V: Jacardo), waarmee ze inmiddels Grand Prix start. Nicardo werd enkele jaren geleden door de familie gekocht bij Stal Hulsman. Erg leuk om tevreden verhalen terug te horen.LAFITE WINT SELECTIEWEDSTRIJD IN LIEMPDE MET BIJNA 68%! (21-12-2008)

Een enthousiaste Marie José doet zelf verslag: "Ik was erg te spreken over Lafite. Het is gewoon zo’n heerlijk paard om te rijden en alles begint al wat meer bevestigd te worden.
Toch hadden we nog 2 kleine storingen. 1x na de uitgestrekte galop, toen nam ik zelf te weinig tijd om de wissel goed voor te bereiden. Dus had ik spanning in de wissel en 1x in de voorbereiding van een kwart pirouette, toen liet ik Lafite van mijn been aflopen. Gelukkig had ik haar weer net op tijd aan mijn been staan om toch nog een goede pirouette te maken. Erg blij was ik dan ook met de eerste plaats en bijna 68 %.

Ik had gisteren besloten maar één proef te rijden, omdat er voor mij bijna 5 uur tussen beide proeven zat. Dit betekent voor mij wel dat ik zeker geen deel kan nemen aan de winter kampioenschappen omdat ik zo niet aan het aantal (4) te rijden proeven kom. Erg jammer aan één kant, maar ik vind niet dat ik een paard als Lafite die nog weinig ervaring heeft op concours, (dit was haar 5de wedstrijd), zolang op de wagen kan laten wachten.
Ik was niet de enige die extreem veel tijd tussen beide proeven had, er waren ook ruiters die 3, 4, of 4 1/2 uur moesten wachten. Met als gevolg dat ruiters zich gaan afmelden, maar één proef gaan starten of tussendoor naar huis gaan als ze in de buurt wonen. En dit heeft weer gevolgen voor de omzet in de kantine van RV Liempde.
En bij de organisatie doen ze echt erg hun best en werken er hard aan alles zo goed mogelijk te laten verlopen.
We moeten niet vergeten dat een rijvereniging oa zo’n wedstrijd organiseert om omzet te kunnen maken in de kantine, want laten we eerlijk zijn, verder is het ontzettend veel werk en niet altijd even dankbaar werk. Dus ik hoop wel dat er rijverenigingen blijven die dit voor ons ruiters willen blijven organiseren.
Ik denk dat het een optie is de rubrieken kleiner te maken, zodat ruiters niet zoveel tijd tussen beide proeven in hebben. Als er 2 uur tussen je proeven in zit, weet ik zeker dat ruiters hun paard even op de vrachtwagen zetten, gaan in de kantine een kop koffie drinken en een broodje eten en dat er veel minder afmeldingen zullen zijn. Iedereen blij lijkt mij. Ruiters kunnen rijden, de rijvereniging heeft omzet, het secretariaat heeft niet zoveel romp slomp. Je hebt wel bij beide proeven dezelfde juryleden, maar ik denk niet dat daar 1 ruiter zich druk om maakt. Liever dat, dan zolang moeten wachten. Alleen krijg je meer rubrieken, waardoor er meer prijzengeld zal moeten worden uitbetaald door de KNHS. Misschien dat daar ook een probleem ligt, want vorig jaar kreeg je nog 75 euro voor de eerste plaats, nu nog maar 25 euro.

Ik hoop echt dat dit probleem, de extreem lange tijden tussen beide proeven en het prijzengeld, serieus genomen gaan worden door de KNHS.
En dan hoop ik, dat het respect van de ruiters naar de organisatie toe, wat geleidelijk aan is weg geëbd, want we hadden het wel, weer helemaal terug komt zoals van ouds !!!!!!

Ik wens iedereen hele fijne kerstdagen en een super succesvol 2009 toe.
(Ik grijp nu mijn kans, zo vaak kom ik niet aan het woord)."EXTREEM LANGE WACHTTIJDEN, KNHS VERGEET DE BELANGEN VAN HET PAARD (18-12-2008)

Marie José en Lafite staan voor zaterdag op de startlijst in Liempde. Het is nog niet zeker of ze wel gaan. Er zit bijna 5 uur tussen de twee starttijden, resp. 16.21 uur en 21.08 uur.
Nadat Marie José contact had met de KNHS hebben ze de starttijden van zondag aangepast. Daar zat bijna 7 uur tussen de 2 starts met hetzelfde paard in dezelfde klasse !!!! Er wordt geen rekening gehouden met het welzijn van het paard. Een kwalijke zaak voor een hippische sportbond.LAFITE VOELT ZICH GOED IN HET EXPO CENTER HENGELO (10-12-2008)

Ook in de imponerende entourage van het Expo Center in Hengelo liet Lafite zich van haar beste kant zien. Publiek of niet, Lafite bleef goed bij de les. Ze keek nergens naar en was met haar aandacht bij Marie José. Vol vertrouwen liep ze een goede ZZ Licht proef. 65,57% was het resultaat, goed voor een vierde prijs!

GOED GEZIEN (10-12-2008)

Vijf jaar geleden kreeg Jeroen de opdracht om voor de Heer Praagman een aantal veulens te selecteren, die mogelijk talentvol zouden kunnen zijn.
Tijdens de Expo Talent Sale, een onderdeel van Hippisch Hengelo, kwam één van hen onder de hamer. De bruine ruin Wybren, (Hold Up Premier x Jimtown) die op zijn derde naar Willem Greve en Jeroen Dubbeldam ging, werd nu naar Zweden verkocht voor het enorme bedrag van 290.000,- euro.


LAFITE WINT IN MAREN KESSEL (08-12-2008)

De jury was zeer te spreken over het voorkomen van Lafite en de uitvoering van de proef. Marie José en Lafite wonnen dan ook de ZZ Licht met 66,29%. Er waren drie groepen en de meeste deelnemers startten twee keer (totaal 54 starters). Lafite behaalde in totaal de hoogste score. Marie José vond het "best goed" gaan. "Als alles nog wat netter afgewerkt wordt dan ben ik echt tevreden. Het voelt nu nog wat jong en onervaren."


Wie afgelopen weekend ook een heel goed resultaat scoorde was Judith van der Kwast. Met Pim, startnaam: Prominent H (Kennedy) startte ze in Hulten voor het eerst Z2. De combinatie reed boven verwachting en behaalde 200 en 206 punten. Gefeliciteerd!
Over Judith en Pim staat al meer op deze site. Zie ook verslag 05-11-2007.
BLESSURE SHAKIRA VALT MEE (06-12-2008)

De scan bij de paardenkliniek heeft duidelijk gemaakt dat er met de pees van Shakira's been niets aan de hand is. Gelukkig !!!
Waarschijnlijk heeft Sjaak vastgelegen en daarbij een tik tegen zijn been gehad. Hierdoor is er een soort bloeduitstorting ontstaan en daarom was het been dik.
Sjaak wordt nog een paar dagen rustig gestapt tot dat de zwelling is verdwenen en dan gaat ze na deze korte onderbreking weer in training.
MARIE JOSÉ ALLEEN MET LAFITE NAAR MAREN KESSEL (05-12-2008)

Marie José zal alleen op zaterdag in Maren Kessel starten.
Het debuut van Shakira in de Prix St George moet helaas uitgesteld worden. Sjaak staat met een dik been. Onderzoek door de dierenarts vandaag zal uitwijzen wat er aan de hand is.SAJOUTI VERKOCHT (01-12-2008)

Sajouti, de merrie waar Marie José meerdere successen mee had en waar ze in ruim een jaar tijd van Z niveau naar het ZZ Zwaar reed, is verkocht. "Erg jammer, want ze is een heel fijn paard om te rijden. Ze kwam voor de verkoop bij ons op stal en dan weet je dat ze een keer gaat", aldus Marie José.
Zaterdag heeft Jeroen Sajouti naar Stal Moorland gebracht. Laura Visser gaat haar rijden bij de junioren. Marie José heeft er hoge verwachtingen van. Het lijkt goed te klikken tussen die twee en als de combinatie tijd krijgt om te groeien zou het wel eens heel goed kunnen gaan.
BIANCA KLIJN STELT ZICH VOOR (14-11-2008)

Hoi !!
Mijn naam is Bianca Klijn en ik ben 16 jaar jong. Ik zit op het NHB Deurne en doe de opleiding Horse & Leisure. Oftewel: Paard en vrije tijd. Dit houd in dat ik leer om evenementen te organiseren, les te geven, eigen bedrijf te beginnen en mijn koetsiersbewijs te halen.
Ik zit twee dagen in de week op school en loop 3 dagen stage. Ik heb het enorm naar m'n zin en het samen werken met de paarden maakt het helemaal leuk! Ik heb zelf een Newforest pony, Rosita. Ik start L2 met haar. Ze is lief en zo ondeugend, maar dat maakt haar zo grappig! Ik heb haar pas meegenomen naar stage en dat was heel leerzaam, waar ik veel aan heb gehad! Ik heb er erg veel plezier in en hoop van mijn hobby m'n beroep te maken, met een beetje uitbreiding uiteraard. haha. Ik vind het leuk dat ik mijn verhaaltje kwijt kon en misschien wel tot ziens bij stal Hulsman!
Groetjes Bianca.
ZAFINA DOET HET ERG GOED (14-11-2008)

In juli 2007 kwam Zafina (Negro x All Wins) als drie jarige naar Schalkwijk. De merrie vordert goed en loopt nu, na anderhalf jaar trainen op M niveau. Het is een heel fijn paard om te rijden. Ze heeft een super karakter, en kan goed van de grond lopen. Aan uitstraling ontbreekt het niet. Het is een geweldig dier.PERSONEEL STAL HULSMAN RIJDT IN DE PRIJZEN (10-11-2008)

Niet alleen Marie José was succesvol, het door haar getrainde personeel ook.
Linda van den IJssel, bedrijfsleidster, haalde 2 winstpunten in het L II. Ze was twee keer derde met haar paard Morrison. De combinatie is dagelijks serieus aan het werk en dat werpt zijn vruchten af.Ook de stagiaire, Suzanne van Hilten, reed dit weekend twee winstpunten bij elkaar met haar paard Watinka. Zij startte haar tweede wedstrijd in het B en kon een eerste en een tweede prijs afhalen. Suzanne werkt sinds september bij Stal Hulsman. Ze wordt bij de werkzaamheden begeleidt door Linda en krijgt les van Marie José.
DRIE GOEDE PROEVEN IN LIEMPDE (09-11-2008)

Om negen uur 's morgens kwam Treffer voor het eerst in de ring bij het ZZ Zwaar. Hij wordt geleidelijk wat lakonieker, waardoor hij meer ontspannen is en beter bij de les blijft. Dit leverde een tevreden Marie José en een nette proef op zonder echte fouten. Goed voor een gedeelde tweede/derde plaats met 63,71%. Greet de Jong, eigenaresse van Treffer, is blij met de vorderingen.

Sajouti was ook in de ring te bewonderen. Ook zij debuteerde in het ZZ Zwaar. Omdat de combinatie een aantal keren schitterde in het ZZ Licht waren de verwachtingen hoog gespannen. Marie José en Sajouti doorliepen een goede proef, maar het gouden randje ontbrak. "Misschien heb ik haar iets te afwachtend gereden", zei Marie José later. Het resultaat was prima voor een eerste keer. Sajouti en Treffer behaalden exact dezelfde score.

Tenslotte Lafite voor de tweede keer in het ZZ Licht. Het werd een proef met veel mooi gereden onderdelen afgewisseld door wat kleine haperingen. Lafite is nog wat te gespannen. Ze heeft duidelijk nog te weinig wedstrijd ervaring.Volgende week mag ze weer mee op pad. Deze keer naar het Zuid Limburgse Beek. De combinatie werd tweede met het mooie percentage van 65,57%.ZATERDAG 25 OKTOBER ZUIDLAREN (27-10-2008)

NIC Zuidlaren is het oudste indoorconcours in Nederland. In 1956 werd de eerste editie van NIC Zuidlaren georganiseerd; toen nog in de stroloods van Kartonfabriek Eendracht in Appingedam. Later verhuisde het jaarlijkse festijn naar de Prins Bernardhoeve, waar het nog steeds plaats heeft.
Sjaak en Marie José genoten er van een geweldige wedstrijd. Fijn dat sponsor Tinello dit mogelijk maakt. De ZZ Zwaar proef liep lekker maar de concurentie was groot. De nummers vier, vijf en zes, eindigden vlak bij elkaar. Het werd uiteindelijk een zesde plaats, waardoor de combinatie net buiten de prijzen viel en niet meer aan de kür op zondag mee mocht doen.
Christianne en Orinoko werden achtste in het eindklassement. Ook zij zijn een leuke ervaring rijker.TINELLO DRESSUUR CUP (18-10-2008)


Samen met initiatiefnemer Luc Schelstraete bedacht Tinello een Kür op muziekcompetitie voor de klassen ZZ-Licht, ZZ-Zwaar en Prix St. Georges 2008 en 2009, die nu al de officiële goedkeuring van de KNHS heeft. "De nog altijd groeiende groep ruiters in ZZ-Licht, ZZ-Zwaar en Prix St. Georges verdient een eigen Kürcompetitie. Dat maakt het voor zowel deelnemers als publiek afwisselender en toegankelijker", aldus Luc Schelstraete.

De Tinello Dressuurcompetitie beleeft haar première tijdens NIC Zuidlaren. De beste vier combinaties uit de ZZ-L-, ZZ-Z- en Prix St. Georges-proef mogen op zondag 26 oktober (vanaf 10.15 uur) een Kür rijden. De zes beste (twee per klasse) worden uitgenodigd voor de interactieve Tinello Dressuuravond op zondag 23 november tijdens Jumping Indoor Maastricht, waarop dressuur, muziek en interactie centraal staan. (www.tinellodressuurcup.nl)

De deelnemers in het ZZ Zwaar zijn:SAJOUTI BOVENAAN (13-10-2008)

Met Sajouti en Treffer nam Marie José gisteren deel aan de Subtop wedstrijd in Ermelo. Het deelnemersveld was groot waardoor er maar één ZZ Licht proef gereden werd. Sajouti, die al een half jaar niet meer op wedstrijd geweest was, bleek haar vorm van april nog te kunnen evenaren. Ze eindigde ruim als eerste met 68,43%.
Treffer, die het afgelopen indoorseizoen vaak nog stress liet zien, was nu ontspannen aan het werk in de hal. De combinatie reed naar een vierde plaats met 63%.WAT EEN FIJN WEDSTRIJDPAARD !! (22-09-2008)
Marie José aan het woord:"Ben erg tevreden over de proeven van beide paarden en super blij met de wedstrijdmentaliteit van Lafite. Wat een fijn wedstrijdpaard !!!! Super braaf, kijkt nergens naar, doet alles wat je vraagt, blijft keihard haar best voor me doen, wil geen fouten maken. Omdat dit de eerst keer was in het ZZ-licht gaf ze nog iets een “groene” indruk en heb ik haar zelf ook nog wat “rustig” gereden. Ik ben bijvoorbeeld niet voluit gegaan in de uitgestrekte galop en heb de wissels nog op safe gereden. Omdat het de eerste wedstrijd was had ik Lafite maar 1 proef gereden. We hadden gewonnen met 65,57 %.

Treffer was 2x vierde geworden met 63,86 en 62,06%. Hij heeft 2 fijne proeven gelopen, met hele mooie onderdelen. We hadden alleen in de wissels na de uitgestrekte galop wat spanning. Maar dat kwam misschien ook omdat ik meer toe reed. Al met al weer een succesvolle dag op een heel andere locatie en in een heel andere richting dan dat ik normaal mijn wedstrijden heb. Waardoor het bijna in de achtertuin was van mijn schoonzus Alexandra en nichtje Marie. Zij waren er dan ook om mij aan te moedigen. Leuk weer eens andere supporters."
DE FINALE PROEF VAN ALMELO (14-09-2008)

Hieronder vind je de link naar een filmpje van de slotproef van Marie José en Shakira in Almelo.
Je vindt de combinatie ongeveer halverwege de video.
Bron: Archiefbeelden KNHS.

Film


STEPHANIE OP DE HIPPIADE NK PONY'S (08-09-2008)

Zaterdag 30 augustus nam Stephanie Gelhard deel aan de Hippiade, het N.K. voor pony's in de klasse Z2 dressuur met Freya's First Lady. Om 5.00 's ochtends ging de wekker af, want de pony moest goed verzorgd op reis in de trailer naar Ermelo. Marie-José kwam 's ochtends om te coachen, daar was Stephanie heel blij mee. De eerste proef was om 9.56 uur en de beste 25% van de 40 combinaties mochten door naar de finale om 15.30 uur. Het was spannend om alle uitslagen af te wachten, maar Stephanie mocht in de finale van start.
In de finale startte ze als eerste en is ze uiteindelijk op de 10e plaats geëindigd. De kampioen 2008 werd Antoinette te Riele. Stephanie en Freya's First Lady waren blij met de resultaten, 65,1 % en 64,6 % in dit sterke deelnemersveld. Het was een prachtige warme en geslaagde dag.
Jan Enne Kloosterboer, voorzitter van de jury tijdens de finaleproef, was eveneens tevreden. "Ik heb met veel plezier gejureerd. Deze kinderen weten waar ze mee bezig zijn. Dit ging niet om goed of slecht, dit waren de verschillen tussen goed en zeer goed." Ook Marie josé was trots op haar leerling: "Ze heeft echt super gereden tussen al dat “pony geweld”, want er loopt heel veel kwaliteit mee. Stephanie heeft haar pony heel mooi in de nageeflijkheid en aanleuning en het is een plezier om naar te kijken, zo ongedwongen er alles uitziet. En je ziet het wordt ook door de jury gewaardeerd".
FINALE KNHS KAMPIOENSCHAP IN ALMELO
"Sjaak heeft zich 2 dagen van haar beste kant laten zien." (01-09-2008)Marie José doet verslag van de 3 dagen in Almelo:

"We, Sjaak, mijn vriendin Patricia en ik zijn op vrijdag naar Almelo vertrokken. Het weer was erg slecht en het kwam met bakken uit de hemel. Eigenlijk wilde ik de baan nog verkennen, maar dat kon zaterdag ochtend ook nog, dus dat leek mij een beter plan omdat het dan misschien gestopt zou zijn met regen. En inderdaad de zon scheen op zaterdag ochtend.
Ik heb Sjaak ’s morgens wat rond gestapt in de wedstrijdbaan en zij was aardig ontspannen. Kijkerig is ze nooit, dus nu ook niet.
Daarna heb ik haar ingevlochten, Patricia heeft haar gepoetst en ik ben me klaar gaan maken voor de wedstrijd. Ik mocht al als eerste starten.
Onze buren, Stefan en Tessa waren ons aan komen moedigen. Erg leuk !!!! Het is toch een hele rit naar Almelo.
Over mijn proef was ik zeer te spreken. Vele onderdelen zijn in de loop van het seizoen sterk verbeterd en dan nog weet ik dat het allemaal nog beter kan en moet. De drie juryleden zaten allemaal mooi op één lijn en we hadden bijna 66 %. Super mooie score. Een lange tijd hebben we op de tweede plaats gestaan en Patricia, Stefan en Tessa werden met de vijf minuten zenuwachtiger. Die bleven naar het score bord lopen. Ik hoopte toen ik van huis ging op een plek bij de eerste 10. Ik werd uiteindelijk zesde, dus net buiten de prijzen, maar wel super blij en tevreden daarmee.

Op zondag mochten we dus de finale rijden. Heel veel trouwe fans waren helemaal naar Almelo gekomen. Mijn ouders, Jan en Lisette (eigenaren van Shakira) en Kees en Judith. Shakira was erg heet met losrijden. Ik dacht echt even hoe moet ik zo meteen die proef door. Maar ik ben rustig door gegaan met losrijden en eindelijk na 45 minuten begon Sjaak zich te ontspannen en kon ik mijn hulpen geven waarop ik dan een goede reactie kreeg in plaats van wat gestuiter.
Met mijn proef was ik weer erg blij. De hele stapreprise is sterk verbeterd en de uitgestrekte galop is nu mooi recht over de diagonaal.
De wissels naar links moeten nog rechter worden, hoewel die ook al veel rechter zijn geworden gedurende deze zomer. De pirouettes waren mooi, maar voor de Prix St George, de volgende klasse, moeten ze nog wel wat kleiner worden. Dus al met al super blij met mijn proef en weer gemotiveerd om sommige dingen nog beter te krijgen om de overstap naar de Lichte Tour te maken.
Onze score voor de tweede dag kwam uit op 66,34 %. De 5 juryleden waarderden de proef wel wat wisselend, laagste score 64 % en hoogste score 70 %.

Over 2 dagen, 2 proeven, zijn we zesde geworden van Nederland in het ZZ-Zwaar. Sjaak heeft zich 2 dagen van haar beste kant laten zien, geen fouten gemaakt alleen had ik hier en daar wat kleine aanmerkingen. Ik zou Marie-Jose niet zijn als ik niets op te merken had."

Foto's: Harrie Timmermans


OP NAAR DE FINALE IN ALMELO! (13-08-2008)

Op zaterdag 23 en zondag 24 augustus zullen Marie José en Shakira deelnemen aan het KNHS Kampioenschap ZZ-Zwaar. De 20 hoogst geplaatsten van de halve finale komen hiervoor in aanmerking.
Proefnr 49 geldt als eerste onderdeel van het dressuurkampioenschap; het resultaat telt mee voor de vaststelling van het eindklassement van dit kampioenschap. De 10 best geklasseerde combinaties van deze wedstrijd komen in aanmerking voor het tweede onderdeel, proef nr 51. Deze proef geldt als tweede onderdeel van het dressuurkampioenschap en is samen met de eerste wedstrijd bepalend voor het eindklassement.
De 10 laagst geplaatste combinaties van de wedstrijd van zaterdag strijden in de kleine finale (proef nr 50). Hierbij zullen de scores van de eerste proef niet meegenomen worden en zijn de kansen voor iedereen gelijk.
Het eerste onderdeel en de kleine finale worden op zaterdag 23 augustus gereden. Het tweede onderdeel van het kampioenschap staat op zondag 24 augustus op het programma.

Het kampioenschap speelt zich af op het Twents Hippisch Centrum in Almelo.
(Vissedijk, 7602 CP Almelo)

Ondanks dat het ver rijden is, hoopt Marie José op belangstelling. Zij zal haar uiterste best doen om samen met Sjaak iets moois te laten zien!OUDE BEKENDE (13-08-2008)

Orion (1996), zoon van Jazz, gereden door Leslie Reid in Hong Kong op de Olympische Spelen in het team van Canada, is bij Stal Hulsman zadelmak gemaakt en ingereden door Jeroen. Hij verkocht de ruin naar Canada.RON WAS ER WEER (12-08-2008)

Sajouti en Tollisto in training

Foto's: Ron Schonewille


HALVE FINALE KNHS KAMPIOENSCHAP IN KOOTWIJK (11-08-2008)

Dertig deelnemers waren er voor de rubriek ZZ Zwaar. Marie José en Shakira reden onder het toeziend oog van vele belangstellenden waaronder de vaste fans en enkele jonge bewonderaars, een nette en ontspannen gereden proef.
De galop is door alle trainingsuren meer bevestigd en oogt rustiger. De reprises en pirouettes waren mooi.
Wat kleine foutjes drukten de punten. In proef 51 reden de combinatie naar 63,57% en werden daar negende. Proef 52 leverde 63,29% en een elfde plaats op.
"IK WIL HEEL GRAAG HÉÉL GOED RIJDEN." (31-7-2008)
Gesprek met Christianne Goes.

Na enige jaren gewerkt te hebben bij Stoeterij Broere (Alblasserdam) en bij Els Jansen (Harskamp) heeft Christianne nu haar eigen bedrijf in Vleuten. Ze runt een dressuurstal, van waaruit ze haar 5 rijpaarden traint. Wekelijks geeft ze les aan zo'n 15 tot 20 leerlingen. Opvallend zijn de vele opgebouwde hindernissen. Marcel, haar partner heeft enkele springpaarden, waarmee hij graag bezig is.

Hoe kom jij bij Stal Hulsman terecht?
Toen Marie José en Antoinette Achterberg in juli 2006 in Hickstead reden was ik geraakt door de manier waarop Jeroen hen begeleidde. Antoinette reed onder die omstandigheden beter dan ik van haar gewend was. Jeroen haalde door zijn manier van instructie het beste in haar boven. Toen wist ik het zeker: dat wil ik ook!
Ze nam een proefles en besloot wekelijks les te gaan halen bij Jeroen.
Eenvoudig was die beslissing niet want Christianne had tot die tijd les van Nicole Werner.Om de band met haar niet helemaal los te laten rijdt ze er 2x per maand naar toe.

Je hebt van meerdere mensen les gehad. Wat is specifiek voor de aanpak van Jeroen?
Jeroen geeft je echt een uur les. Hij laat zich niet afleiden waardoor we heel geconcentreerd werken. Hij maakt mij "scherp", voelt goed aan hoeveel druk hij kan zetten. Hij is kritisch en heel duidelijk over wat goed is. Ik heb iemand nodig waar ik tegenop kijk, die boven mij staat.
Een goede aanleuning staat centraal, het paard moet op twee teugels lopen. Ik moet simpeler rijden, meer gesloten en goed op de verzameling letten. Omdat hij mij leert bovenin na te geven, lopen mijn paarden lekkerder en zijn problemen die ik voorheen met hen had opgelost. Jeroen is proefgericht wat voor mij erg prettig is. Bij de wedstrijden geeft hij me support en een super begeleiding. Omdat ik vaak op dezelfde Subtopwedstrijden ben als Marie José is dat gezellig en heel fijn dat hij mij ook kan helpen.
Mijn paarden zijn onwijs veranderd. Zelfs met een simpel paard liep ik van het ZZ Licht in een half jaar naar de Prix St George.

Jij vindt gezelligheid belangrijk. Wat vind je van de sfeer bij Stal Hulsman?
Zowel Jeroen als Marie José zijn heel attent en gastvrij. Ze informeren altijd naar de wedstrijden die ik gereden heb. Als er iets met een paard is onthouden ze dat en stellen er een vraag over. Als ik iemand meebreng om de les te volgen wordt er direct een praatje gemaakt, een stoel gehaald en koffie aangeboden. Na de les en op de wedstrijden is er vaak tijd voor grapjes. Ik heb een goed en gezellig contact met hen. Ik vind het helemaal geweldig dat Jeroen me onverwachts kwam helpen in Hoogland bij de Utrechtse kampioenschappen.
Wat ook opvallend is dat het zowel Marie José of Jeroen niet uitmaakt of je nu met een haflinger of met een ouder paard komt lessen, of je een beginner bent of al wat verder gevorderd. Het is de instelling die bij hen telt.
Als je goed wil leren rijden, ga dan naar Stal Hulsman.

Jij geeft zelf ook les. Waarin is jouw trainerschap veranderd sinds je les van Jeroen hebt?
Veel dingen die ik bij Jeroen leer doe ik hier ook. Hij heeft zoveel variaties op de oefeningen, terwijl hij het zo simpel houdt. Dat probeer ik ook. Daarnaast laat ik er mijn eigen gevoel op los. Wat heeft deze ruiter nodig? Het is een soort gave: activeren door veel complimenten en duidelijkheid, wel streng zijn en niet boos worden. Zeker bij de vele ponyruiters die ik instrueer is dat heel belangrijk. En het werkt. Bij de Utrechtse kampioenschappen hadden veel leerlingen prima gereden. (Christianne glimt).

Mijn doel?
Ik wil heel graag, héél goed leren rijden!!


Christianne Goes met Jip.OP NAAR DE HIPPIADE (28-7-2008)

Drie leerlingen van Stal Hulsman hebben het afgelopen weekend geweldig goed gereden tijdens de Utrechtse kampioenschappen in Hoogland. Zij mogen door naar de Hippiade, die in September plaats heeft.

Bij de ponies is Stephanie Gelhard kampioen geworden in het Z II!
Bij de paarden werd Sjoukje van Kooten tweede in het M I met Windekind. Zij startte Ali B in het Z I, waar ze derde werd.
In het Z II is Christianne Goes vierde geworden, ook zij mag naar de Nederlandse Kampioenschappen.

Proficiat allemaal!


IN EN BIJ DE VRACHTWAGEN (30-06-2008)
TWEEDE SELEKTIEWEDSTRIJD IN SCHAIJK (30-06-2008)

In alle rubrieken veel deelnemers bij de tweede selectiewedstrijd in Schaijk. In het ZZ Zwaar, drie in Schalkwijk trainende combinaties.

Marie José was over de eerst gereden proef (nummer 51) met Shakira heel tevreden. (Negende plaats met 61,29%) De tweede proef liep volgens de amazone aanmerkelijk minder lekker. Er zaten wat "slordige dingetjes" in. Ook werd Shakira in het galop-gedeelte te gespannen. De jury zag het wat positiever en beoordeelde deze tweede proef, nr 52, met 62,86%, waarmee de combinatie vijfde werd in een veld van 27 deelnemers.

Christianne Goes met Orinoko werden 10de en 17de met resp. 60,43% en 58,71%.
Desiree Mastwijk met Next Generation werd 14de en 20e met 59,57% en 58,14%.
Jammer want beide combinaties presenteren zich vaak veel beter.
In de Prix St George kwam Chantal van Vliet na een tijd van afwezigheid weer in de ring met Murphy. Ze werden 13de met 63%.

De volgende selektiewedstrijd is op 26-7-2008 in Kootwijk.KADANS (25-06-2008)

Ron Schonewille maakte mooie foto's van Kadans, een 16 jarige ruin (May Sheriff x Doruto). Kadans komt uit dezelfde stam als Barbria, die succesvol in de Grand Prix werd gestart zowel door Tineke Bartels als haar dochter Imke. Ook Kadans heeft in Belgie bewezen een Grand Prix paard te zijn.
Hij staat bij Stal Hulsman voor de verkoop.
WEDSTRIJD IN HULTEN OP 21 JUNI (23-06-2008)

In Hulten in de volle rubriek ZZ Licht reed Marie José Treffer netjes naar een vierde en derde plaats met 63,29 en 64,41%. Een keurige prestatie! De inzet van Treffer was prima. Groom Lisa maakte er een foto van.

Shakira startte in het ZZ Zwaar. Het keurige halthouden en stilstaan viel direct op. Shakira was meer ontspannen en mooier nageeflijk, waardoor in draf de oefeningen beter afgewerkt konden worden. In galop verliepen de series al wat rustiger. De pirouettes werden netjes in het ritme doorgesprongen.
In proef 49 werd de combinatie 5de met 62,42%. Voor proef 50 kregen ze 61,71%. Goed voor een derde plaats. Marie José was erg tevreden over de verbeteringen.
TIJD VOOR DE FAMILIE (09-06-2008)

Met een bedrijf dat zo arbeidsintensief is, is er niet zo veel tijd voor de familie. Zondag kwamen er velen naar Schalkwijk voor een speciale familiedag. Marie José reed een demonstratie met Sjaak. De neefjes en nichtjes assisteerden graag bij de diverse werkzaamheden. Quinten gaat de bak sproeien met de giertank, Stefan ging stro halen en Marie voert de paarden.
EERSTE SELEKTIEWEDSTRIJD: TREFFER EN SHAKIRA IN UDEN AAN DE START (02-06-2008)

Op zaterdag reed Marie José met Treffer twee proeven. Over de inzet van Treffer tijdens beide proeven was de amazone heel tevreden. Hij was heel meewerkend. Zo kregen ze een 8 voor het appuyeren in de eerste proef. (10e met 59,84%) In de tweede proef maakten ze helaas een duidelijke fout in de wissel. Ze reden naar een 7e plaats en 63,71%.

Shakira startte voor de tweede keer ZZ Zwaar en liep voor het eerst twee proeven achter elkaar op dat niveau. Het zijn pittige proeven met veel galop en veel wissels.
Opvallend was de verbetering in de vorm van meer rust in het drafwerk. Schouderbinnenwaarts was erg goed. De tweede proef werd in draf wat netter afgewerkt dan de eerste. In het galopwerk maakte Sjaak zich nog wat druk als er veel changementen achter elkaar kwamen.
Ze werden resp. 5e met 64,29% en 6e met 64,14%. Een knappe prestatie in dit grote deelnemersveld!

Desiree Mastwijk startte ook in het ZZ Zwaar. Ze had prettig gereden. Next Generation presteert heel constant de laatste tijd. Deze keer werden ze vierde met 65 % en veertiende met 61,71%.
Deze selectiewedstrijden gebruikt Desiree om alles eerst goed te bevestigen. In het najaar stapt de combinatie over naar de Prix St. George.ER KOMT WEER RUIMTE VOOR EEN STAGIAIRE PER 1 JULI (24-05-2008)

Elise Blom en Mandy Cornelissen stelden zich in april voor op deze site. Hun stagetijd zit er bijna op. Tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe stagiaire. Elise en Mandy zijn de ervaringsdeskundigen om informatie te geven aan toekomstige stagiaires.
Linda stelde hen enkele vragen:

Wat hebben Mandy en Elise geleerd bij Stal Hulsman? Waarom nu juist stage lopen bij Stal Hulsman? Wat vonden jullie van deze stage?

Het was gezellig en zeer leerzaam. Op een prettige manier hebben we veel ervaring opgedaan. De dagen zijn lang, maar dat is dus de realiteit. Dat zullen we overal tegen komen.
Al met al een goede stageplek waar je heel veel leert!

ER WORDT HARD GEWERKT! (24-05-2008)

Een kleine impressie van een rondje over het terrein op zaterdag 24 mei.
Het rieten dak van het woonhuis is gereed. Goudgeel blinkt het in de zon. Hennie veegt het laatste losse riet bij elkaar.
De bodem in de binnenbak is deze week vernieuwd. Het spuiten ervan levert mooie plaatjes op.
De voorraad werd aangevuld: vele rollen hooi weer in de schuur. Linda houdt de stal op orde. Buiten wordt er langs de buitenbak compost gereden om daarna gras in te zaaien.
Amazones trainen onder leiding van Marie José om hun paarden bij de les te houden.
Er wordt hard gewerkt!SUCCESSEN IN HEERJANSDAM (13-05-2008)

Uiteindelijk startte Marie José alleen Treffer op tweede pinksterdag. Over zijn inzet was Marie José erg te spreken. Hij liep goed. Het resulteerde in een eerste (65,47%) en tweede plaats (67,42%). Greet de Jong, de eigenaresse, is tevreden met de manier waarop Treffer zich de laatste tijd op de wedstrijden laat zien.

Desiree Mastwijk had de goede vorm ook weer te pakken. Next Generation maakte in de eerste proef in het ZZ Zwaar een paar foutjes (62,29%). Tijdens de tweede proef paste alles. De jury was zeer te spreken over hoe mooi Desiree Next reed en dat hij zo mooi op lengte bleef in de hals. Ze reden naar de mooie score van 71,14%. 6 % los van de nummer twee!NOG MEER ONDERHOUD (05-05-2008)
SERIEUS AAN HET WERK (01-05-2008)

Marie José berijdt Lafite, Treffer en Sajouti

Jeroen berijdt Zeldick en Winnetou.

Foto's: Ron SchonewilleONDERHOUD (01-05-2008)

Als Hennie vrij heeft van zijn werk dan pakt hij een klus aan bij stal Hulsman. Deze keer is de vrachtwagen aan de beurt. Hij wordt weer als nieuw.
Ron Schonewille, de hoefsmid, komt regelmatig langs. Dat is ook onderhoud, maar dan van de paarden.
LINDA EN MORRISON TWEE KEER EERSTE (21-04-2008)

Linda van den IJssel, de stalmanager van stal Hulsman, had, net als haar trainster Marie José, veel succes het afgelopen weekend. De samenwerking met Morrison verloopt steeds beter. In Erichem kwamen ze aan de start met als resultaat 194 en 199 punten in de klasse B goed voor twee eerste prijzen.
Hartelijk gefeliciteerd!

Desiree Mastwijk en Next Generation presteerden ook deze week weer goed. In Velsen-Zuid bij de Kanaalruiters werden ze tweede met 63,14% in de eerste proef (51). Bij hun tweede optreden had Next Generation de aandacht teveel buiten de ring wat tot een minder resultaat leidde.SAJOUTI EN TREFFER IN ZEVENAAR IN UITSTEKENDE VORM (19-04-2008)

De ZZ Licht rubriek was met 32 deelnemers goed bezet in de Boleemhoeve. Marie José startte Treffer in twee proeven met als doel hem wat meer ervaring op te laten doen in het rijden van wedstrijden en dat had het beoogde effect. In de eerste proef werden ze vierde met 62,19%.
Met de uitvoering van de tweede proef was Marie José erg blij: "Treffer ging lekker. Hij was goed bij de les. Helaas een wisselfoutje, maar verder foutloos". De jury had het ook gezien en plaatste hen als eerste met 63,71%!

Sajouti liet in Houten al zien een prima proef te kunnen lopen. Het leverde de combinatie een hoop publicaties op in de diverse paardenbladen. Natuurlijk had Marie José ook deze keer de lat weer hoog liggen. Sajouti liet, nu voor het eerst buiten, iets meer spanning zien. Toch toonde ze veel inzet en maakte ze geen fouten, waardoor de combinatie opnieuw helemaal bovenaan eindigde met 65%.VELE SUCCESSEN VOOR DE AMAZONES VAN STAL HULSMAN (7-4-2008)

Op de Zilfia's Hoeve in Houten was er zondag veel te vieren. Het begon met een overtuigende overwinning van Marie José met Sajouti in het ZZ Licht. Maar liefst 70,71%, 4 % los van de eerst volgende combinatie, gaven Dhr MPJ Boomaars (253 punten) en Mw. MM Bosch (242 punten) aan de combinatie.
Sajouti was zeer meewerkend waardoor ze goed te begeleiden was.

In de andere groep ZZ Licht stond Christianne Goes op kop met Accountancy Orinoko.
Ook zij liet de concurrentie ver achter zich door zich met 67,43% 5 % los te rijden.
Proef 46 werd buiten gereden. Ook daar reed Christianne goed en werd ze derde (60,88%) , vlak voor Marie José die vierde werd met Treffer (60,59%).
Treffer voelt zich buiten meer op zijn gemak, waardoor hij makkelijker bovenin blijft. Deze keer stonden er wat achten op de eindlijst.

De grote groep (meer dan twintig!) fans van Dressuurstal Hulsman was bij het ZZ Zwaar getuige van de overwinning van Desiree Mastwijk met Next Generation. De jury bestaande uit Mw MA Vuijk en Dhr P Westveer gaven resp. 218 en 210 punten (69,03%).
Christianne Goes werd derde met Accountancy Jip. Zij kregen 210 en 208 punten (67,42%).
Marie José, die Shakira voor het eerst ZZ zwaar startte, werd vierde met resp. 218 en 195 punten (66,61%).

Mw MA Vuijk was bereid een toelichting geven op deze drie combinaties:

Mw Vuijk was er niet van op de hoogte dat alle drie de combinaties in Schalkwijk trainden.
Opvallend vond zij dat ze alle drie de amazones een 8 kon geven voor houding en zit! Een verdiend compliment voor de trainers.
KENNISMAKEN MET DE STAGIAIRES (5-4-2008)

Elise Blom
Elise is nu ongeveer op de helft van haar stagetijd. Ze volgt de opleiding van Helicon in Deurne. Ze kwam in januari en blijft een jaar. Drie dagen per week is ze in Schalkwijk, waar ze het goed naar haar zin heeft.
Ze krijgt veel mogelijkheden om te leren op het gebied van de verzorging. Elise mag allerlei klussen doen. Daar is ze blij mee want ze heeft ervaren dat dat lang niet overal zo is. Ze vindt het leuk om van alles te proberen, want daar leer je veel van.
Elise vertelt dat ze de sfeer leuk en gezellig vindt. Er wordt goed samen gewerkt.
Ze komt op de fiets. Culemborg is lekker dichtbij en de verbinding met de pont is prima. Elise was een ponyruiter die in het Z1 uit kwam. Nu heeft ze een 5 jarig paard op M niveau.


Mandy Cornelissen
Mandy volgt de nieuwe paardensportopleiding van het Citaverde College in Roermond in samenwerking met De Ijzeren Man in Weert. Ze zit nu in het eerste jaar van de vierjarige opleiding. Haar droom is een eigen stal en op hoger niveau meedraaien in de dressuursport. Voor het zover is moet er nog veel geleerd worden. Daarom kwam ze naar stal Hulsman. De plek werd haar aangeraden door de opleiding, omdat het niet al te grote dressuurbedrijf goed bij haar zou passen. "Door de goede begeleiding kan ik hier veel leren. Linda is zeer behulpzaam. Ze kan helder en duidelijk uitleggen en als het nodig is doet ze het voor. (Linda van den Ijssel is de rechterhand van Jeroen en Marie José. Zij doet het stalmanagement en is de begeleidster van de stagiaires). Omdat iedereen vriendelijk is durf je ook alles te vragen. En ruimte voor een antwoord is er altijd."
Mandy komt uit Horst. Ze is 10 weken intern en dat bevalt haar prima. De blokhut is een fijne plek om te wonen. Mandy is het gewend: in Weert zit ze ook intern.
Natuurlijk is haar paard meegekomen en krijgt Mandy, net als het overig personeel, les van Marie José.TRAINEN, TRAINEN, TRAINEN (5-4-2008)
DAG CHARLOTTE (4-4-2008)

Deze week heeft Stal Hulsman afscheid genomen van Charlotte Williams en haar paard Marinka.
Sinds september 2006 was zij een van de vaste medewerkers van de dressuurstal.

Charlotte is een harde werker en Jeroen en Marie José waren heel blij met haar inzet en aandacht voor de paarden. Met haar gezelligheid leverde ze een grote bijdrage aan de prettige sfeer op stal.
Zorgzaamheid is een van haar sterkste punten. Zij wil een nieuwe uitdaging aan gaan en haar kwaliteiten inzetten bij een dierenartsenpraktijk.

Heel veel succes in de toekomst!RESULTATEN HULTEN 22 MAART (22-03-2008)

Marie José en Sajouti geven samen een mooi beeld. Ze reden een nette proef met hier en daar een foutje.
Natuurlijk beïnvloedt dat de eind score. Ze reden naar een vijfde plaats met een totaal van 63 %.Treffer heeft nog wat meer tijd nodig om te wennen. Hij zal nog wat meer wedstrijdervaring op moeten doen.
De hele proef was hij net niet los genoegen en was hij nog wat teveel met zijn omgeving bezig.
59,29% was het eindresultaat.FOTO'S SPRINGWEDSTRIJD GOUD VAN OUD (14-03-2008)

Foto's: Ron Schonewille


AFSCHEID VAN AMY (13-03-2008)

Na een aanrijding op het parkeerterrein is Amy gisteren overleden.
Ze werd geboren op 9 maart 1996. Enkele dagen geleden werd ze 12 jaar.
Amy is altijd een sterk en gezond hondje geweest.
Een van de leuke eigenschappen van Amy was dat ze alle bezoekers die de poort door kwamen even vriendelijk gedag kwam zeggen. Daarna volgde gewoonlijk een inspectie van de vrachtwagen of trailer. Iedereen die bij Stal Hulsman is geweest zal met Amy kennis gemaakt hebben.
We zullen haar en haar enthousiaste ontvangst missen.


SJAAK SPRONG ONWIJS GOED (09-03-2008)

Een enthousiaste Marie José zelf aan het woord:
"In het eerste parcours was ik foutloos en had ik een balk in de barrage.
Het tweede parcours, ja we hadden de smaak te pakken dus hebben ook het progressief gesprongen, (direct op tijd), namen Sjaak en ik echt risico en gingen hard, maar kregen daardoor helaas 1 balkje.

Ik was apetrots op Sjaak. Het was erg leuk. Bij ons eerste parcours werden we door de parcourbouwers aangemoedigd met “Bij A binnenkomen” en natuurlijk voelden we ons daardoor direct thuis.
Er was een groot spandoek met de tekst:

Het was een bijzonder gezellige avond met vele fans. Gelukkig heeft mijn zwager Maarten wel de eer hoog gehouden voor de familie door in het tweede parcours derde te worden.

Sjaak en ik hebben de smaak te pakken en gaan volgend jaar zeker weer meedoen!

Uitslagen 40+ springconcours (zie laatste nieuws)
MARIE JOSÉ GAAT UITDAGING AAN EN GAAT SPORTIEF VREEMD (02-03-2008)

Vorig jaar februari sprong Jeroen in zijn slipjas, succesvol mee in de rubriek "Goud van Oud" voor 40 plussers bij Stal Bosgoed in Hagestein.
Zie nieuws archief (24-2-2007)

Marie José inmiddels ook 40 jaar, heeft de moed opgepakt en heeft zich als deelnemer ingeschreven. Met welk paard? Natuurlijk, hoe kan het ook anders .... met Shakira.
In alle rust bereidt de combinatie zich voor. Trouwe bezoekers van Stal Hulsman ontdekten enkele weken geleden al hindernissen in de buitenbak.
Het springen van een heel parcours wordt getraind onder leiding van Jacqueline Lammerts.
Jacqueline komt uit een familie van springruiters en heeft een handelsstal in Bergambacht.

Foto's: Jeroen springt naar de derde prijs, hindernis in de buitenbak, Jacqueline Lammerts


De taakverdeling is goed geregeld:
Tijdens de dressuurwedstrijden krijgt Marie José de leiding en kan Shakira op haar vertrouwen.
Bij het springen is Sjaak de meest enthousiaste. Zij zal Marie José met veel plezier het parcours door loodsen. Sjaak is blij dat haar springbloed wordt aangesproken (ze is per slotte een dochter van Emilion) en ze ziet deze klus helemaal zitten!

Lokatie: Stal Bosgoed Langedreef 17 te Hagestein.
Datum: Zaterdagavond 8 Maart aanvang 18:00 uur.
Startlijst 40+ springconcours

De avond wordt mogelijk gemaakt door de volgende sponsoren:
KORT OPTREDEN IN ROOSENDAAL (26-02-2008)

Helaas zijn Marie José en Shakira maar één keer in actie geweest in Roosendaal.
De proef van vrijdag startte wat onrustig omdat Shakira schrok van de persoon die het hekje van de ring kwam sluiten. Bij het binnenkomen lieten ze dus wat punten liggen. Verder vele goed gereden onderdelen. Shakira was wat minder hectisch in haar bewegingen dan voorgaande keren. Bij de kwart pirouette viel ze wat teveel terug. Mooie proef, leuk om naar te kijken. Goed voor 63,33% en een plaats midden in het klassement.

Op zaterdag was Marie José ziek en moest ze zich afmelden bij de organisatie.
Ook Sjaak werd terug naar huis gehaald, want die stond vlak bij Den Goubergh gestald, om niet drie keer op en neer te hoeven rijden.

Beterschap Marie josé.
MOOI WEER: BUITEN TRAINEN (12-02-2008)

Marie José rijdt op de 7 jarige ruin Ufo (Nourejev x Jester). Hij is afgericht op M niveau.

Met Sajouti (V: Clavecimbel) aan het werk. Onlangs startte de combinatie met succes in het ZZ-Licht.


MARIE JOSÉ EN SHAKIRA NAAR FINALE INDOORKAMPIOENSCHAP (10-02-2008)

De stralende zon bepaalde veel zaterdag in Harmelen. Bijna alle combinaties hadden last van de lichtbanen en reflecties door het zonlicht in de rijhal. En als ze wel tegen het zonlicht bestand waren dan speelden de golvende bewegingen van de kunststof ramen van de jury hokjes nog een rol. De bewegingen in de ring veroorzaakten "dansende" juryhokjes.
Ook Treffer, die op het laatste moment toch uitgenodigd was, had dit nog nooit gezien en liet zich niet inspireren om tot echt werken over te gaan. Jammer.

Shakira daarentegen was met haar aandacht bij Marie José. Vol vertrouwen in haar leiding doorliep ze de proef zonder extra spanning. Een keurige verrichting.
Iedere keer weer vordert de combinatie. Deze keer ging de uitgestrekte draf beter dan ooit. Het zag er rustiger uit en maakte een minder hectische indruk dan voorheen.
Met 65,14 procent eindigden ze op een keurige zesde plaats in een veld van 36 combinaties.

Op naar de finale in Roosendaal op 22, 23 en 24 februari.
Shakira krijgt al meer routine in het op wedstrijd gaan. Ze eet al hooi en een wortel als de prestatie geleverd is. Als voorbereiding op Roosendaal waar ze drie dagen achter elkaar moet presteren is ook dit een belangrijke stap.

CARACAS DEYS OP JUMPING AMSTERDAM (25-01-2008)

Jeroen en Marie José zijn ook in het bezit van een springpaard (ruin, bruin, geboren 2002).
Caracas Deys (V:Grandeur) staat in training bij Julian Kraaij, die een springstal heeft in Ederveen.
Gisteren kwam de combinatie uit in de klasse M op Jumping Amsterdam. Ze werden knap tiende na een foutloze ronde en één balk in de barage.
Ron Schonewille was erbij en maakte deze foto's.
HARMELEN 18-19-20 JANUARI (20-01-2008)

De vele starts met een Hulsman-tintje in het afgelopen weekend zijn goed verlopen.
Christianne Goes, met één paard (Orinoko) in het ZZ-Licht en één (Jip) in het ZZ-zwaar heeft laten zien tot wat ze in staat is. Ze eindigde met Orinoko op een vierde plaats met 63,57%. Met Jip werd ze vijfde met 64,03%.
Desiree Mastwijk had Next Generation ook goed aan het lopen. Helaas maakte ze een paar kostbare fouten. In de pirouette sprong ze teveel om naar links en een van de wissels in de serie kwam niet uit de verf. Dit heeft de score zeker gedrukt (61,13%). Er startte nog een leerling in Harmelen op vrijdag nl. Chantal van Vliet met Murphy. Zij liepen de Prix St George. Chantal was enthousiast over hoe Murphy heeft gelopen. De combinatie moet nog wat meer ervaring opdoen op dit niveau om de punten omhoog te halen.(60,25%)

Sajouti U ging erg goed. Het was de eerste keer dat ze in het ZZ licht gestart werd. Bovendien was het de eerste start in de combinatie met Marie José. Sajouti U staat nu zo'n vier maanden op stal Hulsman. Ze heeft als 5 jarige WK gelopen in Verden en is daarna wat uitgebracht in het Z II. Eigenaar is Joost Smits, van Stoeterij de Garshof te Hoogeloon (N Br).
Sajouti (V: Clavecimbel)is een welkome aanvulling in de wedstrijdstal. In Harmelen vergaarden ze 65,87 %, goed voor een 5e prijs.

Treffer liep eigenlijk heel fijn. Marie José kon hem goed op het achterbeen houden waardoor hij ook beter de berg op bleef lopen. Helaas was hij wat kijkerig op de korte zijde bij de juryhokjes. Dat heeft wel wat punten gekost. (62,14%) Shakira eindigde op een zesde plaats met 63%.

Over de rit op Shakira komt Marie José hieronder zelf aan het woord.


MARIE JOSÉ OVER HAAR PROEF MET SHAKIRA (20-01-2008)

"Shakira liep heel erg fijn. Keer op keer gaat het beter.
Ik ben ook blij dat de juryleden elk weekend weer bereid zijn om ons ruiters te beoordelen. Zonder hen zou er geen wedstrijd zijn.
Toch is het jammer dat sommige juryleden zich niet kunnen inleven in het gevoel dat Shakira mij geeft. Dat ze de kwaliteiten die ze heeft en het gereden zijn niet kunnen waarderen.

Ik heb al vele goede kwaliteitsvolle paarden gereden, maar ik heb nog nooit een paard gehad die je zo’n apart gevoel geeft als Shakira.
Je voelt gewoon de kracht vanuit het achterbeen komen, doorgegeven worden over de rug e en zo vanuit de schoft de bergop klimmen. Een aanleuning die niet scheef, niet te zwaar of te licht is, maar heel fijn. Doordat Shakira zo in balans loopt ontwikkelt ze zoveel beweging dat de juryleden soms niet meer weten wat ze ermee moeten.
Gelukkig zijn er in het ZZ licht ook juryleden die zich wel kunnen inleven in het gevoel wat Shakira mij geeft en die ook het bewegingsmechanisme kunnen waarderen.
Soms lijkt het echt zo dat je beter een paard kunt hebben dat iets traag loopt, want dat wordt minder afgestraft dan een paard dat zo van de grond komt en dan soms daardoor misschien iets hectisch aandoet.

Ik wil graag alle juryleden uitdagen met de uitnodiging om een keer op Shakira te komen rijden. Ik weet zeker dat ze er afkomen en zeggen: WOW !!!!!"

Marie José


WEDSTRIJD VOORBEREIDINGEN (18-01-2008)
BERICHT OVERGENOMEN UIT DE PAARDENKRANT DONDERDAG 17 JANUARI (19-01-2008)

Shakira twee keer één in ZZ-licht.

Gorssel - Het was Marie José Hulsman die er in het ZZ-licht met de eerste prijzen vandoor ging. Ze realiseerde 66,29% en 63,97% met de Emilion-dochter Shakira. Daarmee liet ze Gert Wiegand met Scot en Engie Kwakkel met Sam achter zich.
Jurylid Ad Vroom: 'Je kon duidelijk zien dat dit paard heel gedegen is opgeleid. De oefeningen kwamen goed uit de verf en ze liet zich fijn bewerken. Marie José stuurde haar professioneel rond.'
TWEE MAAL ÉÉN (13-01-2008)

In de Prinsehallen te Gorssel reed Marie José met Shakira in de proeven 45 (jury: Dhr P. Bonhof en Mw W. Blanken) en 46 (jury: Dhr AHN Vroom en Mw ML Le Mat) twee keer naar de eerste plaats. Met de mooie scores van resp. 66,29% en 63,97%.
Met de eerste proef, die ervaring uitstraalde omdat ze die al vaker reden, was Marie José blij. Alleen de uitgestrekte draf moet nog beter worden in de wedstrijdsituatie. Tijdens de training komt die beter uit de verf. In de tweede proef was er nog wat spanning. Dit is vooral te wijten is aan het feit dat Shakira nog maar weinig in twee proeven gestart werd.

Christianne Goes reed in dezelfde rubriek (proef 45) met Orinoko. Ze werd derde met 64,14%.


AL TWAALF EN EEN HALF JAAR TROUWE KLANT! (10-01-2008)

"Hierbij een paar foto's van Didi. Zij is al 12 ½ jaar een trouwe klant van ons, dus hebben we haar gisteren even in de bloemetjes gezet.
Elke donderdag komt ze trouw en alleen een nekblessure zo'n 10 jaar geleden, heeft haar ervan weerhouden om een aantal keer niet te komen. Verder zal ze nooit afbellen! " (Marie José).Didi Beker-Heuff uit Erichem meldde zich in Schalkwijk nadat er in Paard en Sport een artikel had gestaan over de start van Stal Hulsman. Ze heeft altijd veel gereden. De komst van haar drie zonen maakte dat ze even wat minder actief was in de sport. Veel amazones komen dan niet meer echt terug na hun 45e jaar, maar Didi startte enthousiast haar hobby weer op. Toen er wat meer ruimte kwam voor haar passie werd ze korte tijd begeleid door Gert van der Hoorn en nam ze enkele lessen bij Willem Jan Schotte, die toen nog in Kesteren zat, maar die daar al snel vertrok.

Het bericht in het paardenblad ongeveer in juli 1995, maakte dat Didi naar Jeroen stapte met de vraag of hij haar jonge en groene paard (V: Cocktail) in de Pavo Cup zou willen starten. Jeroen stelde voor de merrie eerst nog wat verder te trainen. Vanaf die tijd kreeg Didi wekelijks les.
De Cocktail bleek geen eenvoudig paard. "Soms gaf zij je een heerlijk gevoel en liep ze heel fijn. Dat probeerde je dan weer vol te houden, maar de prettige samenwerking kon ook zo weer weg zijn en dan was ik weer lang op zoek naar dat ene moment. Het werd een lange geschiedenis. Achteraf gezien ben ik er te lang mee door gegaan. Het was een te moeilijk paard voor mij. En ook Jeroen stelde wel eens de vraag: heb je geen andere? Die vraag begreep ik goed. Hij moet er ook altijd maar weer tegen aan kijken. Als dat mogelijk was nam ik inderdaad wel eens mijn fokmerrie mee naar de les. Door de komst van de veulens kon ik daar met onderbrekingen mee trainen".

Uiteindelijk kwam er een ander paard voor Didi. Jeroen had een Donnersong in training van een engelse klant. Het paard stond Didi meteen aan ondanks dat hij wat groot was, maar hij was niet te koop. Na enige tijd ging hij weer retour het Kanaal over. Toch is hij uiteindelijk bij haar op stal gekomen en werd de Cocktail merrie ingeruild.
Didi is nog heel gedreven. De duidelijkheid en het systeem van lesgeven van Jeroen helpt haar om het nog steeds leuk te vinden. Het bevalt haar goed bij Stal Hulsman. Ze benoemde speciaal ook de betrouwbaarheid. Didi realiseerde zich niet dat ze er al zo lang was en dat is een goed teken.
Door een ongeluk dat ze meemaakte en waarbij ze door het oog van de naald kroop, realiseert ze zich des te meer dat het niet vanzelfsprekend is dit allemaal te kunnen. Onder het motto BLIJ DAT IK RIJ is ze met veel plezier met haar paard en pony's dagelijks bezig. Anderen mogen daarvan meegenieten. Ze helpt kinderen uit de buurt in de omgang met hun eigen pony of met de huis pony's van 17 en 24 jaar waarop de zonen leerden rijden.
Met de Donnersong startte ze op L niveau en is ze inmiddels M2 met winstpunten. Didi probeert zover mogelijk te komen. Ze hoopt Z te worden en ziet in gedachten al wat changementen met stang en trens al voor zich.


2007MARIE JOSÉ GEEFT LES (8-12-2007)

Na al die positieve berichten van de Sint wat beelden van een lesgevende Marie José.


BERICHT VAN SINTERKLAAS (5-12-2007)

Omdat ik de laatste jaren wat twijfels kreeg en ik het vertrouwen in Amerigo begon te verliezen, zat ik in een lastige situatie, want naar Nederland zonder paard dat is onmogelijk. Hoe zouden we de grote klus klaren zonder mijn trouwe schimmel?
Ik kreeg de tip om in training te gaan. In cognito, want natuurlijk wilde ik niet herkend worden. Op zoek naar iemand die gespecialiseerd is in de omgang met schimmels, kwam ik bij Marie José terecht. Ze heeft me geweldig geholpen!
Zonder angst, kaarsrecht gezeten op een topfitte en gehoorzame schimmel heb ik dit jaar mijn werk kunnen doen.

Mijn aanbevelingen op rijm:Ruiter, amazone, pony of paard
Goede hulp is heel veel waard
Wil je samen aan het bouwen
en kun jij je aan een afspraak houden?
Laat je door Marie José dan begeleiden
Je krijgt zo meer plezier in het rijden.
Zij heeft zicht op mens en dier,
Geeft haar les met veel plezier
Rekening houden met allerlei mensen
Oog hebben voor paardenwensen.
In aanvoelen en opbouw is zij sterk
Pedagogisch, didactisch aan het werk
Wordt het Grand Prix, L, M of B?
Daar zit Marie José niet mee.
Het is de inzet waar het om gaat
en waar Stal Hulsman steeds voor staat.
Samen trainen, enthousiast
boekt resultaat dat blij verrast.


Is deze oproep naar je zin?
Schrijf je nu als leerling in.


En wil jij wel hele dagen leren?
Ga het dan als stagiaire eens proberen.


SINTERKLAAS

MOORLAND DRESSUURDAG TIJDENS HIPPISCH HENGELO (29-11-2007)

De ZZ-Licht rubriek werd al vroeg gereden, maar dat was voor Marie José en Shakira geen probleem. Goed wakker reden zij in de imponerende ruimte van het Expo Center naar de prima score van 65,43%. Ze belandden hiermee op een vijfde plaats.
 • 1. Hans Peter Minderhoud - Freebird Ucelli T - 71,86%
 • 2. Alex van Silfhout - Urshin B - 69,86%
 • 3. Diederik van Silfhout - Davidoff - 66,29%
 • 4. Renee Kies-Hoes - Exquis Onassis - 65,71%
 • 5. Marie José Hulsman - Shakira - 65,43
 • 6. Majke van Grasstek - Pierrot - 64,57%
 • 7. Christianne Goes - Accountancy Orinoko - 64,00%
Marie José was erg tevreden. Het drafwerk was heel mooi. In de galop liet Shakira een beetje spanning zien. Het aanpassen aan de wedstrijdsituatie gaat al veel makkelijker. "Ze keek nergens naar. Het was een super mooie wedstrijd."UITSLAGEN TWEEDE SELECTIEWEDSTRIJD KNHS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR (24-11-2007)

Prix St. George:
Chantal van Vliet - Murphy - 63,25% vijftiende plaats
Antoinette Agterberg - Mirror - 62,63% zestiende plaats

ZZ-Zwaar:
Desiree Mastwijk - Next Generation - 60,97% zevende plaats

ZZ-Licht:
Christianne Goes - Accountacy Orinoko - 62,86% vijfde plaats
Marie José Hulsman - Shakira - 61,71% negende plaats
Marie José Hulsman - Treffer - 60,29% elfde plaatsTREFFER

SHAKIRA

CHRISTIANNE GOES op ORINOKO


DESIREE MASTWIJK op NEXT GENERATIONVIJF LEERLINGEN VAN STAL HULSMAN DIT WEEKEND AAN DE START BIJ DE TWEEDE SELECTIEWEDSTRIJD KNHS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR (22-11-2007)

In Harmelen (regio West) verschijnen:

Op vrijdag 23 november rijden Chantal van Vliet en Antoinette Agterberg respectievelijk Murphy (Iglesias) en Mirror (Cocktail) in de Prix St. George.

De dag erna starten Desiree Mastwijk met Next Generation (Don Primero) in het ZZ-Zwaar en Christianne Goes met Accountacy Orinko (Houston) in het ZZ-Licht.

In de regio Zuid start Marian van Bommel met Petertrans Roancka (Jazz) in het ZZ-Zwaar in Beek (L).

Veel succes allemaal!

OVERWINNING VAN MARIE JOSÉ EN SHAKIRA IN NIEUW VENNEP (10-11-2007)

Tijdens de eerste selectiewedstrijd KNHS Indoor kampioenschap dressuur eindigden Marie José en Shakira op de eerste plaats. Achttien deelnemers lieten zij achter zich. Deze keer stond proef 45 op het programma. Het voelde wat onwennig en Shakira was soms een beetje zoekende. Ze beweegt groot en een kleine onzekerheid valt dan al snel op. Dat de combinatie meer wedstrijdervaring krijgt is te merken. "Shakira kijkt nergens meer naar en was lekker te rijden. Ze gaf me een goed gevoel", aldus Marie José. Op naar de tweede selectiewedstrijd in Harmelen over veertien dagen. De juryleden waren het erg eens deze keer. Ze gaven haar onafhankelijk van elkaar 218 punten goed voor 62,29%.
CHRISTIANNE GOES KNAP TWEEDE IN NIEUW VENNEP (10-11-2007)

Direct achter Marie José volgde Christianne Goes met Accountancy (V:Orinoko) met een verdiende tweede plaats. Met haar mooie vos komt Christianne sinds een paar maanden lessen bij Jeroen. Accountancy vertoonde een foutloze proef. De combinatie liep netjes in het drafwerk. In de galop kon de aanleuning soms nog wat beter. Resultaat 61.86%.
Al twee keer tweede. Ga je er de komende wedstrijd drie keer van maken?


WAT BEWEEGT MIJ? (5-11-2007)

Wat beweegt mij om vijf keer per week van Den Haag, waar ik slechts werk, eet en slaap, naar Schalkwijk te rijden, waar mijn paarden werken, eten en slapen?

Judith van der Kwast aan het woord:
Lang, lang geleden stond Pim (mijn enige paard toen) vlak bij mijn werk, de supermarkt en mijn bed. Hij was toen pas drie jaar oud en nog erg jong, springerig en onopgevoed. Toch wilde ik met hem een clinic rijden van Marie José in Maassluis, dat was goed voor zijn ervaring, althans dat zei iedereen. Tijdens die clinic heeft Pim zich van zijn beste kant laten zien en knalde mij kei hard in het zand.
De volgende dag belde Marie José mij op om te vragen hoe het met me ging. Ik voelde me alsof er een trein over mij heen was gereden maar liet me niet kennen en zei dat het best ging, maar dat ik wel dacht wat hulp nodig te hebben met die kleine jongen.
Enfin zo is Pim in Schalkwijk beland en heeft zijn opvoedingscursus ongeveer vijf jaar geduurd. Elke keer bleef hij een paar maanden in Schalkwijk en elke keer nam ik hem weer mee naar huis om er achter te komen na een paar maanden dat die kleine deugniet zijn streken nog niet was verleerd. Uiteindelijk heb ik het maar opgegeven en met Pim afgesproken dat als hij in Schalkwijk mocht blijven staan, hij me het leven niet meer zuur zou maken.

Pim

Foto genomen in Amersfoort waar hij zijn eerste winstpunt in het Z1 behaalde.

Copyright: H2F Fotografie


Zo gezegd zo gedaan. En tot op de dag van nu ben ik heel blij met deze deal, omdat het elke dag op stal bij Marie José en Jeroen voelt als weer thuis komen na een dag hard werken.
En Saartje? Het werd een beetje saai met die brave Pim en als ik dan toch kilometers moest rijden dan moest ik maar wat meer doen dan één paard rijden. En Saartje was zo groot en angstig en had veel aandacht nodig, dus lag mij niets in de weg om nog maar zo een vreemd paard te kopen. Blijft het toch nog een beetje spannend!
TWEE GOEDE PROEVEN IN HULTEN (27-10-2007)


Marie Jose reed vandaag in de uitstekende accommodatie van het Hippisch Centrum in Hulten voor het eerst met Shakira twee proeven in het ZZ licht. Ze kan tevreden terugkijken op een hele goede eerste proef en een iets minder constante, maar ook degelijke tweede proef.
Voor de eerste proef behaalde Marie José met haar merrie 65,95% en eindigden ze op de tweede plaats. De tweede proef was goed voor ruim 63%.
Shakira laat opnieuw veel progressie zien als we het vergelijken met haar optreden in Schaïk een maand geleden. Ze heeft alweer gewonnen aan kracht, wordt constanter in haar bewegingen en heeft hele mooie manieren die een goede passage beloven.
De goede presentatie en de opkomst van maar liefst twaalf supporters maakten het tot een gezellige ochtend.
HERFSTWANDELING EN WILDOBSERVATIE OP LANDGOED HOOG DEELEN (21-10-2007)
ZONNIGE ZATERDAGEN (20-10-2007)CHRISTIANNE GOES EN MIRELLA VAN DEN HEUVEL IN LIEMPDE AAN DE START (14-10-2007)

Christianne Goes en Mirella van den Heuvel, beiden leerlingen van Stal Hulsman, hebben in Liempde ZZ licht gereden.
Christianne was erg tevreden. Haar paard Accountancy Orinoko, bleef twee keer de gehele proef mooi aanpakken en gaf haar een goed gevoel. De jury waardeerde hun optreden met een tweede plaats (64,22%) voor proef 47 en een derde plaats (63,39%) voor proef 48.
Een andere amazone uit het totaal van 16 deelnemers in dezelfde groep was Mirella. Haar paard, O Dear, was in de eerste proef erg kijkerig. Ze werden tiende met 58,75 %. De tweede proef ging een stuk beter. O Dear, al wat meer gewend, schrok toen maar één keer. Mirella was erg blij met haar tweede proef. Ze scoorden 61,75 % en werden zevende.MARIE JOSÉ VEERTIG!


Vandaag 9 oktober is Marie José jarig en wordt ze veertig jaar.

Van harte GEFELICITEERD!!
Foto's: familiearchief


DESIREE MASTWIJK VOELT ZICH SNEL THUIS IN HET ZZ-ZWAAR (2-10-2007)

Desiree Mastwijk heeft afgelopen weekend tijdens Indoor Emmeloord voor de eerste keer ZZ Zwaar gestart met Next Generation (V: Don Primero). De combinatie was er klaar voor: In de eerste proef reden ze direct naar een winstpunt en een vierde plaats. (60,97 %).
In de tweede proef werden ze vijfde en scoorden ze net geen winst (59,86%). Desiree was erg tevreden, vooral over de hele mooie series changementen.


EENMAAL, ANDERMAAL, VERKOCHT... ERVARINGEN VAN EEN KOPER (28-9-2007)

Begin september kocht ik een paard bij Stal Hulsman. Ik les sinds 2003 bij MJ en had aangekondigd dat ik een jonger paard wilde om lekker mee te kunnen trainen. Mijn huidige paard Idalinde (V. Daimler) is inmiddels 17, heeft haar top (Z2 niveau) bereikt en is tot fokmerrie gepromoveerd.
Eind augustus mailde MJ mij dat ze een heel geschikt paard voor me had. Het was nog een relatief groen paard, zes jaar oud, twee veulens gehad en sinds een maand echt wat aan het werk. Toen ik Umevina (V. Norway),gefokt door De heer De Groot van de Merwehoeve, de eerste keer zag sprak ze me direct aan, mooi voorbeen en sterk in alle drie de gangen. MJ reed haar voor en daarna ging ik er zelf op. Ik werd goed gecoached. Verbaasd constateerde ik dat de merrie nu al zo goed op haar eigen benen kon galopperen en zo mooi onder me kon blijven bij het terug komen, na één maand onder het zadel!!! Ik was eigenlijk al direct verkocht!! Ik hield me nog in en "professioneel" als ik ben zei ik er eerst nog over na te willen denken.
Thuisgekomen ging ik wat twijfelen over mijn rij-technische kwaliteiten: "Ben ik genoeg ruiter om dit paard goed tot haar recht te laten komen?" Ze heeft namelijk ook wel wat minpuntjes in haar bouw. "Gaan die mij niet opbreken als MJ haar niet meer rijdt?", waren zo mijn gedachten. Met deze overwegingen belde ik MJ. Ze kon me goed horen, steunen en de ruimte geven om echt zélf te kiezen. Ik ben er nog een keer opgekropen, daarna was het heel snel geregeld. Erg prettig, dat ook de klinische keuring snel kon op een vertrouwd adres.


Inmiddels zijn we een maand verder en ben ik super enthousiast over Umevina (de naam gaan we wel veranderen). Ze is betrouwbaar, alert, sterk en ongelooflijk meewerkend. Dit laatste had MJ al ervaren. Zij reed ook (opa) Iglesias en (oom) Casanova uit dezelfde stam. De kennis, ervaring en het vakmanschap van zowel MJ als Jeroen heeft mij een goed paard opgeleverd voor een reële prijs. Toen Jeroen dit paard bij de fokker zag, dacht hij direct: "Dit is een passend paard voor Nel". Ik ben blij dat hij het goed gezien heeft!
Nel Koekkoek


NIEUWE STAGIAIRES (28-9-2007)

Edwin Lennaerts en Paula Avezaath zijn de mensen in opleiding bij Stal Hulsman. Als stagiaire van respectievelijk de Helicon opleiding in Geldermalsen en Barneveld proberen zij het beroep onder de knie te krijgen. Linda en Charlotte, het vaste stalpersoneel, helpen hen bij het opdoen van ervaring. Op de foto's verzorgt Edwin Treffer na gedane arbeid. Paula, vierde jaars, assisteert Charlotte bij het longeren.
ZONNIGE WEDSTRIJD IN SCHAIJK (23-9-2007)

Zondag reed Marie José Sjaak (Shakira) en Treffer in het ZZ-Licht te Schaijk.
Met beide paarden vertoonde ze een nette proef. Vooral Sjaak heeft veel aan uitstraling gewonnen. Ze beweegt met veel afdruk. Alhoewel ze nog wel spanning heeft in de voor haar nieuwe omgeving met vlaggen, hindernissen ed., pakt ze goed aan. De punten vielen tegen (58,90%), maar Marie José was voor dit moment tevreden over de proef zonder echte fouten.
Treffer, op het losrijterrein goed fit, deed goed zijn best. Hij wordt sterker, blijft mooier bovenin lopen en ook hij liet een behoorlijk constante proef zien. De combinatie eindigde als zesde met 60,90%.


Fotografen:
Gerrie Timmermans
Luce Terwindt


BEREN BIJ CHILKO LAKE (17-9-2007)

Jeroen, in het gezelschap van enkele anderen, ging voor een kleine week terug naar Canada, Britisch Columbia, waar hij deze zomer ook was. Hij ging speciaal in deze tijd om beren te zien. De Grizzly beren komen zuidelijker, in het gebied rond de ranch, vanwege de daar nu aanwezige zalm. Jeroen heeft het er fantastisch gehad. Hier de foto’s gemaakt door Ron Schonewille (op één na). Fijn dat hij ook mee ging. Hij staat garant voor mooie opnamen!
EEN WEEK TRAINEN BIJ STAL HULSMAN (10-9-2007)

Esther Weijdema en haar paard Bubbles waren begin september een week te gast bij Jeroen en Marie José. "Lekker met je eigen paard ontzettend veel leren door de lessen die je krijgt, maar ook door naar anderen te kijken."
Je verveelt je geen seconde. Op zo'n bedrijf is altijd wat te doen. Als je alle trainingen volgt dan zie je de hele opbouw langskomen van net zadelmak tot Grand Prix oefeningen. Het geeft heel veel inzicht in alle bouwsteentjes die nodig zijn en in welke volgorde ze geplaatst moeten worden.

Iedereen moet veel trainen, er kei hard voor werken, want er zijn zoveel stapjes te zetten. Er is ruimte om (veel) vragen stellen en je krijgt altijd antwoord. Ook daardoor krijg je inzicht, ziet het belang van een goede basis nog beter. Mensen lopen in hun rijden tegen dingen aan die opgelost moeten worden. Als je zo zit te kijken zie je overeenkomsten en anderen maken dezelfde fouten als jij. Je hoort op allerlei manieren hoe dat op te lossen en als je dan weer op je paard zit snap je het beter. Er gaat een enorme stimulans uit van zo'n week: "Je wensenlijstje wordt groter. Ik heb zo'n zin om te rijden en ga zeker scherper trainen. Ik heb heel veel positieve energie gekregen." Ook de gezelligheid en de open sfeer hebben daar zeker aan bijgedragen.
CHARLOTTE WILLIAMS EEN JAAR BIJ STAL HULSMAN (3-9-2007)

In september 2006 kwam Charlotte als hulpkracht in Schalkwijk werken. Inmiddels is zij een vaste waarde binnen het bedrijf. Jeroen en Marie José kunnen altijd op haar rekenen. Charlotte laat veel verantwoordelijkheidsgevoel zien. Zij houdt het wel en wee van het paard (en de ruiter) goed in de gaten. Bescheiden als ze is wilde ze alleen tijdens haar werkzaamheden met een paard op de foto. Umevina vond het prima, maar deze keer kijken we toch echt naar jou Charlotte.
HIPPIADE (2-9-2007)

Op 12 augustus plaatsten we een berichtje over Stephanie Gelhard. Ze werd geselecteerd voor de Hippiade. Zaterdag 1 september was het zo ver. Op het KNHS-centrum in Ermelo werd om de titels gestreden. Stephanie deed dapper mee en werd achtste in het Z II. Met haar eigen pony Freya’s First Lady behaalde ze een score van 65%. Knap gedaan!


KIJKJE BIJ STAL HULSMAN (30-8-2007)Jeroen rijdt Usmium, Marie José zit op Umevina.
NIEUWE MEDEWERKSTER: LINDA VAN DEN IJSSEL (15-8-2007)Linda van den IJssel werkt per 1 augustus bij Stal Hulsman. Ze is 24 jaar oud en woont in Montfoort.
Linda is een ervaren kracht. In Ermelo volgde zij de ORUN basis instructeurs opleiding met een diploma als resultaat. Ze hoopt nog veel bij te leren van Marie José, Jeroen en Charlotte. In de eerste twee weken is gebleken dat ze heel goed voor de paarden zorgt.
Linda heeft haar eigen paard mee gebracht naar Schalkwijk. Twee keer per week krijgt ze les. Morrison heeft inmiddels zijn plekje op stal gevonden.ZAFINA DOET HET GOED ONDER HET ZADEL (15-8-2007)

Zafina, die eind juli naar Stal Hulsman kwam, wordt getraind door Jeroen.
De 3 jarige donkerbruine merrie is nog onervaren maar ze laat veel inzet en vertrouwen zien. Dit gecombineerd met haar chique uiterlijk en prima gangen beloven veel goeds voor de toekomst.
STEPHANIE GELHARD KAMPIOEN Z II REGIO UTRECHT (12-8-2007)

Stephanie Gelhard, leerling van Marie José, reed afgelopen vrijdag en zaterdag de kampioenschappen van de regio Utrecht in Hoogland. Met haar pony Lady werd ze regiokampioen in het Z 2.
Ook met de door haar gereden pony Blackberry (eigendom van Desiree Mastwijk) reed ze vooraan en wel in de rubriek Z1. Ze werd daar reservekampioen. Geweldige resultaten!
Met beide pony's mag ze naar de Hippiade op het KNHS-centrum op 1 september.


Ook Keesje de Hollander reed een goed kampioenschap. Zij werd reservekampioen in het M 2 met haar paard Uccello ( V: Kimberley). Gefeliciteerd!


RESULTAAT MARIE JOSÉ EN TREFFER SCHAIJK (12-8-2007)

Op zondag 12 augustus waren Marie José en Treffer te zien in Schaijk bij Stal Swanenberg.
Zij startten in het gezelschap van 30 andere combinaties de ZZ-Licht proef 47 en kregen daarvoor van Mw HTM van Oers 214 punten en van Dhr DJ de Haas 195 punten. Samen goed voor 63,91% en een vierde plaats.
Proef 48 werd beoordeeld door Dhr J van der Harst (198 punten) en Dhr LJ Coenen (206 punten). De 65,16% leverden een derde plaats op.
Marie José had lekker gereden en was zeer tevreden over de inzet van Treffer.


LISA EN SJAAK STAPPEN SAMEN UIT (27-7-2007)

Gezien de hevige regenval van de laatste tijd, kan Marie José Shakira op dit moment niet uitstappen in het land. Het is overal veel te nat.
Lisa, een enthousiaste vakantiehulp, zorgt goed voor Sjaak, die keurig wordt uitgestapt. Samen maken ze dagelijks een wandeling.
ORIËNT EN PER SANDGAARD IN FALSTERBÖ (23-7-2007)

Oriënt, de Clavecimbel die met Marie José de klassen ZZ licht, ZZ zwaar doorliep en die met haar bovenaan eindigde in de Prix St George in Oude Tonge werd in 2004 verkocht.
Op bijgaande foto's is hij te zien tijdens een training in die tijd onder Jeroen.Oriënt is terecht gekomen bij Per Sandgaard die er veel succes mee had tijdens het concours in Falsterbö, een luxe badplaats in Zuid West Zweden. Het zweedse team werd tweede in de landenwedstrijd.
Per en Oriënt eindigden in de Grand Prix als vierde met 69,70%, in de Special als vijfde met 68,24%. Zij sloten hun optreden af met een geweldige Kür goed voor een tweede plaats met 74,15%!
ZAFINA GEARRIVEERD IN SCHALKWIJK (23-7-2007)

Op zoek naar leuke paarden voor eigen gebruik of voor doorverkoop naar een belangstellende kwamen Marie José en Jeroen interessante paarden tegen. Een ervan staat intussen bij hen op stal. Het is Zafina (Negro x All Winns) een heel donkerbruine 3 jarige merrie gefokt door de Familie Hovens uit Arcen. "Een onwijze blikvanger, erg stoer om te zien." aldus Marie José, die blij is met de nieuwe aanwinst.
Zafina wordt ook op de verkooppagina geplaatst. "Helaas ben ik getrouwd met een handelaar, dus hoe gaaf zij ook is en hoe graag ik haar ook zou willen houden, als er een klant komt is zij te koop".
Direct na aankomst werden er al wat foto's gemaakt.
SUCCES VOOR VAN GOGH (22-7-2007)

Ongeveer drie kwart jaar geleden verkocht Stal Hulsman het mooie fokprodukt van Mevrouw Klifman uit Enschede, de toen 4 jarige ruin Vlimmen (Farrington x Flemmingh x Rivaal).
Mrs.Rise Grover wonend in Amerika, werd zijn nieuwe eigenaresse. Hij kwam op haar dressuurstal met de naam M2Sporthorses Tucson te staan en zij doopte hem tot Van Gogh.
Sabine Rijssenbeek die bemiddelde bij de aankoop is haar trainster. De combinatie is heel succesvol. Zij winnen vele rubrieken.


Vlimmen zoals hij te koop stond op deze website en Van Gogh bereden door Mrs. Rise Grover.


OTHELLO IN YOUNG RIDERS TEAM VOOR DE USA (6-7-2007)

Othello (V:Jumbo Jet) heeft zich geplaatst in het Young Riders team voor de USA met zijn eigenaresse Laura Walfish. In de eerste week van augustus zal het kampioenschap plaats vinden.
OTHELLO werd met Marie José derde op het Nederlands kampioenschap te Nijmegen in 2003 ZZ licht. Hij was ook goed voor vele succesvolle starts in het ZZ zwaar en de Prix St George. Internationaal werd hij onder andere derde in Wiesbaden in 2004, waarna stal Hulsman hem aan Laura verkocht.

EEN WELVERDIENDE VAKANTIE IN CANADA (26-6-2007 tot 3-7-2007)

Op maandag 26 juni vertrokken Jeroen, Marie José en Lisette naar Vancouver om vandaaruit met een klein vliegtuigje naar de bergen te vertrekken. Zo overbrugden ze een afstand van ongeveer 10 uur auto rijden. De bestemming: een ranch in de middle of no where. De dichtst bijzijnde supermarket was 4 uur auto rijden! De ranch was het vertrekpunt voor diverse fantastische tochten onder leiding van 2 gidsen die veel over de natuur konden vertellen. De mensen op de ranch waren erg vriendelijk en geïnteresseerd naar de dagelijkse belevenissen.
De dagtochten waren soms met de boot, soms te paard. Vanaf het water zagen ze diverse kollosale orka's en de ritten te paard de bergen in waren eveneens indrukwekkend. De paarden moesten onder soms moeilijke omstandigheden hun ruiters de berg op dragen. De afdalingen vroegen van de dieren veel behendigheid, voorzichtigheid en meedenken. Dat schept een andere band dan op een Agterbergbodem!


In het gebied leven ook beren. De vakantiegangers kwamen de markeringen op de bomen tegen: diepe krassen van hun nagels in de stam. Ook zagen ze stenen die ze hadden omgedraaid om hun eten er onder vandaan te halen. De beren zelf zagen ze niet.
Weer thuis zijn er veel foto's om tevreden na te genieten. Hieronder voor alle belangstellenden een selectie:MET DRIE PAARDEN AAN DE START IN OUDE TONGE (24-6-2007)

Op zondag 24 juni startte Marie José drie paarden. Ze kwamen allemaal tijdens één proef hun vorderingen laten zien. Shakira en Treffer liepen het niveau ZZ-Licht en de 6 jarige merrie Lafite (V: Lone Star) verscheen in de jonge paarden proef.
Hennie, Christa, de eigenaren van Treffer en Shakira en wat fans waren naar Zeeland gekomen om te helpen en een en ander te aanschouwen. Het was een gezellige bijeenkomst. De paarden deden onder de diverse omstandigheden, begeleid door Marie José, hun uiterste best. Shakira liet meer ontspanning zien dan tijdens hun eerste optreden in mei. Ze werd eerste met 65,31% in proef 47. Dat Treffer al wat meer ervaring heeft was te zien. Zelfs zware regenval tijdens de verrichting bracht hem maar amper uit evenwicht. 62,74% was de eind score onder deze lastige omstandigheden. Lafite liep haar tweede jonge paardenproef en deed dat netjes. Zij haalde een eerste plaats met 65,68%.
Hennie Reijn en Nel Koekkoek maakten de foto's, die het verhaal verder afmaken.
EEN DAGELIJKSE RIT IN DE UITERWAARDEN ... (15-6-2007)

Na het serieuze werk maken Marie José en Shakira een uitstapje naar het land van de buurman. Een welkome variatie in het trainingsprogramma. Zolang er geen koeien of schapen op het terrein lopen mogen ze daar rondrijden en dat bevalt zowel de amazone als het paard prima. "Sjaak vindt het geweldig", aldus Marie José.

MURPHY M EN CHANTAL WERKTEN GOED SAMEN IN DE STEEG (6-6-2007)

De mooie omgeving van Landgoed Middachten in De Steeg, waar van 6 t/m 10 juni Outdoor Gelderland plaats vindt, inspireerden Chantal van Vliet en Murphy M tot een prima prestatie.

Tijdens de Moorland Dressuurdag eindigden ze in de klasse ZZ-Zwaar als vijfde (65,64%) achter Lotje Schoots - Torricelli (69,83%), Marije de Lange - Paolo (68,54%), Sarah van Fessem - Hyperion's Tanirma (68,22%) en Diederik van Silfhout - Riverman (67,25%).

Luchtfoto van Landgoed Middachten in De Steeg


WINCKENBURGH OVERLEDEN (30-5-2007)

De KWPN goedgekeurde hengst Winckenburgh is overleden. De schimmelhengst werd 27 jaar.

Winckenburgh was een zoon van de Engels volbloed Stuyvesant xx en werd door J. Sturckenboom gefokt uit de keur preferente prestatiemerrie Fanory (v.Utopia). De hengst leverde slechts een handje vol succesvolle nakomelingen, waarvan Le Montrachet, het Grand Prix dressuurpaard van Marie José Hulsman, veruit de bekendste is. Verder werd de KWPN hengst Rolex uit een dochter van Winckenburgh gefokt, namelijk de elite sportmerrie Finckenburgh.

Bron: De Paardenkrant


MARIAN VAN BOMMEL EN ROANCKA LATEN ZIEN IN GOEDE VORM TE ZIJN (28-5-2007)

In Uden presterden Marian van Bommel en Petertrans Roancka M erg goed in de klasse ZZ-Zwaar.
Ze werden eerste in proef 51 met 67%. Bij de tweede proef, nummer 52, reden ze naar een tweede plaats en was hun resultaat goed voor 64,57%. Gefeliciteerd.


UITSLAG VALENTINO ERMELO (27-5-2007)

De juryleden hebben besloten dat Valentino niet verder mag voor de verdere selektie voor het WK.
Valentino en Marie José zullen wel samen een combinatie blijven. De eigenaar Maggie BV heeft besloten dat Valentino in training blijft staan op stal Hulsman.
De amazone Debbie Bogerd zal hem 1 x per week in Schalkwijk onder leiding van Marie José rijden.


VALENTINO EN MARIE JOSÉ IN ERMELO (24-5-2007)

Marie José was erg tevreden over de verrichtingen van Valentino. Ze presteerden samen optimaal. Natuurlijk waren er nog wat kleine dingetjes waaraan gewerkt moet worden, maar voor dit moment had het niet beter kunnen gaan.
"Het gevoel dat Valentino geeft is echt heel goed en veel belovend", aldus de amazone. "Hij heeft alleen nog wat tijd nodig en dat kan want hij is ook pas 5 jaar oud".
De juryleden Jespers, Hamminga en Van de Hoorn laten binnenkort weten wie er naar de volgende trainingsdag op 4 juni door mogen. Uiteindelijk gaan er 5 paarden door naar het WK in Verden, dat in augustus in Duitsland plaats heeft.


Ron Schonewille was getuige van de selektie wedstrijd en maakte deze mooie foto's. Bedankt Ron!


VALENTINO EN MARIE JOSÉ STRIJDEN OP 24 MEI VOOR SELEKTIE DEELNAME WERELD KAMPIOENSCHAP (22-5-2007)

Na zijn successen met Marie José in de PAVO Cup in Maarsbergen (Winnaar met 75,5% in 2006) is Valentino (Niagara x Indoctro) uitgenodigd voor de selektiewedstrijd van het WK. Valentino is in eigendom van Maggie BV. en hij wordt tegenwoordig gereden door de amazone Debbie Bogerd. Helaas heeft Debbie haar hand gebroken, waardoor zij hem niet kan uitbrengen.
Een maand geleden kwam Valentino tijdelijk terug bij Stal Hulsman. Marie José vormt dus pas kort weer een combinatie met hem, maar natuurlijk gaat zij proberen om al zijn sterke punten zo goed mogelijk te tonen.


Valentino


DESIREE MASTWIJK RIJDT NAAR EEN DUBBELE OVERWINNING! (20-5-2007)

Tijdens de Subtop wedstrijd klasse ZZ-Licht in Zwijndrecht reed Desiree, leerling van Stal Hulsman, met Next Generation (V: Don Primero) twee prima proeven. Ze behaalde scores van 64,38 en 66,13% en eindigde twee keer als eerste in een veld van 20 deelnemers.


CHANTAL VAN VLIET VIJFTIENDE BIJ HET NK DRESSUUR KLASSE ZZ-ZWAAR (19-5-2007)

Chantal en Murphy hadden in Eindhoven helaas niet de vorm die ze de laatste tijd lieten zien. De score was goed voor een vijftiende plek in het eindklassement.
CHANTAL VAN VLIET PLAATST ZICH VOOR HET NK DRESSUUR KLASSE ZZ-ZWAAR (6-5-2007)

De combinatie Chantal en Murphy is overtuigend bezig. De laatste 2 maanden laten ze steeds goede proeven zien. Ook in Almelo zetten ze deze lijn voort en werden ze zevende met een score van 64,86%. Hiermee zijn ze toegelaten tot het NK Dressuur in Eindhoven van 17 t/m 20 mei.
Chantal en de werklustige Murphy, zijn al een jaar of 5 een combinatie. Vanaf het Z1 heeft ze hem op de wedstrijden uitgebracht. Daarvoor werd hij gereden door Marie José, bij wie Chantal in training is.


DEBUUT VAN MARIE JOSÉ MET SHAKIRA IN HET ZZ-LICHT IS DIRECT GOED VOOR OVERWINNING! (5-5-2007)

Op 5 mei reed Marie José voor het eerst Shakira ( v. Emilion) op nationaal niveau in Oud- Beijerland op Hippisch Centrum Hoeksche Waard. Dit resulteerde in een mooie score van: 66,25% en een eerste plaats met achten voor de appuyementen!

Ze eindigde vervolgens op de tweede plaats met Treffer (v. Niagara) met een score van 65,31%. Een heel goed resultaat als je bedenkt dat dit de tweede wedstrijd van deze jonge ruin was.
Treffer toonde een constante proef met veel werklust en met name sterke drafreprises. In zijn tweede proef was hij wat matter en slopen er wat foutjes in. Hij kwam hier uit op een 7e plaats en 60,32%.

Voor Shakira vond Marie José twee proeven nog wat teveel van het goede, zij mocht na één proef lekker uitrusten op de veewagen.


Shakira


Treffer


Fans en hele trouwe fans


TWEE LEERLINGEN NAAR DE HALVE FINALE VOOR HET NK KLASSE ZZ-ZWAAR (3-5-2007)

Chantal van Vliet heeft zich met Murphy geselekteerd voor de halve finale voor het NK in Eindhoven. Na haar zwangerschap is ze erg goed terug gekomen. In Schaijk eindigde ze als derde en achtste met goede scores. In Utrecht was de combinatie helemaal goed op dreef met twee overwinningen.
Ook Marian van Bommel met Petertrans Roancka M is toegelaten in Almelo. Het afgelopen weekend eindigde ze als zevende bij de selektiewedstrijden in Kootwijk.
6 Mei tijdens het dressuurfestival Almelo gaan beide amazones proberen een plaats voor de finale te bemachtigen.


GEZOCHT! (2-5-2007)

Merries of ruinen tussen de 7 en 11 jaar oud, die braaf zijn en gezond, zonder stalgebreken met minimaal M dressuur als africhtingsniveau.
Prijsklasse tot € 20.000,-

Tevens hebben we belangstelling voor heel goed bewegende jonge paarden vanaf 4 jaar oud.

Heb je een paard dat aan deze voorwaarden voldoet en je wilt het verkopen, bel ons dan op nummer 030 - 6012521 of 06-22788201.
Je kunt ons ook mailen op het volgende adres: info@dressuurstalhulsman.nl


TREFFER IS EEN HELE ERVARING RIJKER (14-4-2007)

Treffer (V: Niagara) (7 jaar en in het bezit van Greet de Jong) en Marie José hebben hun eerste wedstrijd achter de rug in de ZZ-licht klasse. Natuurlijk was dit eerste uitstapje spannend voor hem en koste dat, zeker in de eerste proef bij de wissels, wat punten. Eindresultaat 60,31%. In de tweede proef liepen de wissels goed en werden ze vierde met 62,74%.
Marie José was over dit eerste optreden dik tevreden. Zij was er blij mee dat Treffer, ondanks de imponerende omgeving van dit grote concours in Schaijk, steeds zijn best bleef doen.
Van het rijden zelf zijn er geen foto's, van het afzadelen wel.
SHAKIRA GENIET VAN HET MOOIE WEER EN HET LEKKERE GRAS (13-4-2007)
BEAU EN CANDY (11-4-2007)


Ook Beau en Candy laten hun snuit graag eens op de website zien.


ZELDICK ONDER HET ZADEL (4-4-2007)

Zeldick (Scandic x Jazz) doet erg zijn best en is zeer meewerkend. Tot nu toe werd er binnen gewerkt.
Hier is hij met Jeroen te zien tijdens de eerste training in de buitenbak. Ron Schonewille was getuige en maakte onderstaande foto's.


LE MONTRACHET DEFINITIEF WEG UIT SCHALKWIJK (25-3-2007)

De successen van de afgelopen periode hebben helaas ook een keerzijde. Eva Senn heeft Le Montrachet verkocht aan een Griekse leerling van Dieter Laugks. De nieuwe sympatieke amazone, die goed rijdt, is Katerina Zos. Marie José en Jeroen hebben de schimmel afgelopen zaterdag zelf weggebracht. Natuurlijk was het een lastig afscheid. Wel zijn ze erg tevreden over de accomodatie, die prachtig is. "Hij staat daar super en dat geeft mij veel troost", zegt Marie José.
Op de foto's zie je de accomodatie van Toni Meggle in Wasserburg bij München.
Dieter Laugks, 2 dagen in de week advokaat in Düsseldorf en verder dressuurruiter en trainer, is samen met zijn vrouw de beheerder van het complex waar 19 paarden staan. Zes verzorgers zijn er voor de paarden, waarvan Le Montrachet er nu ook een is. Op de foto niet Katarina Zos, maar zijn groom en Mevrouw Laugks.
Bij het trainen is de waterbak ook een van de hulpmiddelen.


AUDRA FLECK-SNIJDERS DERDE IN THERMAL GRAND PRIX CANADA (13-03-2007)

Dr. R. Fleck kocht Rainland Mel (V: Guidam)als 4 jarige bij Stal Hulsman. Audra, zijn dochter, leidde Mel zelf op tot het Grand Prix niveau. Sinds 2 jaar komen ze op springconcoursen op het hoogste niveau uit met dit resultaat als bekroning.
Audra en haar partner Patrick Snijders trainen diverse paarden gekocht bij Marie José en Jeroen. Zij hebben ook een veel belovende 4 jarige merrie van Nassau in opleiding die nog in het bezit is van Dressuurstal Hulsman.


GEWELDIGE KÜR BELOOND MET 73.30% EN VIERDE PLAATS (11-3-2007)

Tijdens de Grand Prix Kür der Autohäuser ABRA und Voets Int.Dressurprüfung Grand Prix Kür waren Le Montrachet en Marie José in hun element. Het toegestroomde publiek zat dicht bij de ring. De hoeken van de bak waren wat afgerond om iedereen een zitplaats te geven. De schimmel en zijn amazone waren niet geïmponeerd door de sfeer, ze bleven de hele proef goed bij de les en genoten van de betrokkenheid en de ambiance.
Ze lieten gerenommeerde duitse combinaties achter zich en eindigden op een fantastische vierde plaats met 73.30%. Marie José en Jeroen waren beiden heel tevreden.

POSITIEVE BERICHTEN UIT BRAUNSCHWEIG (9-3-2007)

Marie José en Le Montrachet hebben een nette Grand Prix laten zien tijdens de Braunschweiger Löwen Classics 2007. Binnen het internationale gezelschap van 25 topruiters behaalden zij onder het toeziend oog van een 5 koppige jury, een 15e plaats met 65,66 %.
Tevredenheid was er over de pirouettes, de zigzag appuyementen en de eners. Ook de eerste draf onderdelen voelden goed aan en waren mooi om te zien, aldus Jeroen. Marie José had weinig last van wedstrijdspanning en kon daardoor de hele proef geconcentreerd blijven rijden. Jammer dat ze de mooie piaffe van vorige week niet konden herhalen. Dat levert nog wat oefenstof voor morgen. Marie José verheugt zich er op om zondag met de schimmel een goede kür neer te zetten in der Volkswagen Halle.
Ook de andere aanwezige Nederlanders: Stephanie Peters met Jeff en Karen Nijvelt met Mabruk presteerden goed. Zij haalden resp. 67.75 en 64.70%.


PRIMA PROEF VAN MARIE JOSÉ EN LE MONTRACHET IN OUDE TONGE (4-3-2007)

Even was het rustig rond de schimmel en zijn berijdster, maar ze hebben natuurlijk niet stilgezeten. Naast de training te paard heeft Marie José gewerkt aan de mentale vaardigheden en dat was duidelijk te zien: de aandacht naar binnen afgewisseld met voldoende aandacht naar buiten maakte dat er meer rust was tijdens de moeilijke Grand Prix oefeningen.
Marie José nam duidelijker de leiding waardoor de ruin goed bij zijn werk bleef. Zo maakte hij de pirouettes netjes af. Adriaan Hamoen benoemde een uitstekende piaffe op de laatste A-C lijn.
Helaas maakten ze een fout in de eners. Het was knap dat Marie José dit direct los kon laten zodat het geen negatieve invloed had in de rest van de proef.
Zelfs in deze betrekkelijke uithoek van het land waren er nog trouwe fans. Dank voor het komen en de getoonde belangstelling!
De behaalde ruim 65% en de daarbij behorende eerste plaats is een prima uitgangspunt om met zelfvertrouwen aan het concours in Braunschweig te beginnen.


JEROEN IN SLIPJAS SNEL EN FOUTLOOS ROND (24-2-2007)

Stal Bosgoed puilde uit van de toeschouwers toen de rubriek "Goud van Oud" van start ging. Juichend en klappend lieten de fans van zich horen en dat doet wat met een ruiter vol ambities!
Jeroen had zijn strategie bepaald: eerst een keer in stilte op geheime locatie oefenen, vervolgens de geboortedag nogmaals passeren waardoor er geen discussie kon ontstaan of hij tot de categorie 40+ behoort, daarna een gedegen mentale training om de zenuwen in de hand te houden, gevolgd door de presentatie als underdog door in een dressuurrok te verschijnen.
Met een brede glimlach verscheen hij aan de start om direct daarna zijn doelen te duidelijk te maken: overtuigd rondrijden en alle balken laten liggen.
In de barrage had hij snelle tegenstanders, allen even fanatiek. De vele fans leefden met hem mee: weer bleef alles liggen. Met een witte strik werd hij als derde gehuldigd.
En toen hij in het bijgaande envelopje keek droomde hij van verre reizen.....


Met dank aan fotograaf/hoefsmid RON SCHONEWILLE.En mocht je denken dat Marie José niet kan springen zie dan hieronder dat ook daar nog (goed gecamoufleerd) talent zit.
Foto's gemaakt in Tilburg 1980.
MENTALE TRAINING OP LOKATIE (17-2-2007)

Een aantal ruiters namen deel aan een cursus mentale training. Zaterdag was de laatste van de in totaal acht bijeenkomsten. In de gezellige keuken van Jeroen en Marie José werd hard geoefend met de Freeze-Framer om de coherentie van de hartslag te bevorderen met als doel meer ontspannen te paard te zitten onder diverse omstandigheden waaronder wedstrijdsituaties.Enkele reacties naar aanleiding van de cursus:
  "Ik wou jullie nog even heel hartelijk danken voor de fijne cursus die ik heb gehad. Ik heb er een hoop van geleerd en ook een goed naslagwerk aan overgehouden om het allemaal nog 'ns na te lezen".

  "Zeker op de wedstrijden kan ik beter doelen stellen. Dat geeft me het gevoel minder afhankelijk te zijn van het oordeel van de jury. Mijn gevoel van vrijheid is daardoor groter en dat houdt mijn stemming een stuk positiever".

  "Ik zie veel helderder wat ik wel kan in plaats van waar ik faal".


OPLEIDINGSPLAATS VOOR GROOM, STAGIAIRE OF LEERLING DEELTIJDOPLEIDING (19-6-2007)

Er komt binnenkort een plaats vrij voor een stagiaire of groom. Het mag een leerling zijn van zowel een volledige als een deeltijd opleiding. Natuurlijk is er de mogelijkheid om je paard mee te nemen. Naast andere instructie krijg je drie keer per week een dressuurles. Er staat een blokhut op het terrein voor degene die minder wil reizen en liever intern wil verblijven.

Al vele stagiaires kregen bij het echtpaar Hulsman een gedegen opleiding. De dressuurstal is dan ook een erkend opleidingsbedrijf. (Aequor bedrijfsnummer 20539).
Leerlingen van de Heliconopleidingen in onder andere Deurne, Tiel, Barneveld en Geldermalsen zijn welkom en kunnen rekenen op een goede begeleiding en huisvesting.
NA HARD WERKEN IS HET FIJN RUSTEN (12-3-2007)

Le Montrachet geniet van een vrije dag in het maartse zonnetje.


WERKZAAMHEDEN AAN DE PADDOCK (17-2-2007)

Alles vraagt om onderhoud, zeker na de laatste storm en de vele regen. Jeroen en Hennie zetten hun energie in om de heiningen en de bodem weer netjes in orde te maken.RABO RANKING DRESSUUR (14-2-2007)

Le Montrachet en Marie José staan op een keurige 14de plaats op de Rabo Ranking Dressuur van februari 2007. Ze gaan de komende periode, met het outdoorseizoen in het vooruitzicht, zeker proberen om nog een plaatsje te stijgen.
JEROEN HEEFT SPRINGAMBITIES

Op 24 februari is er een 40+ oefen springwedstrijd bij Stal Bosgoed in Hagestein. Jeroen gaat daar zijn veelzijdigheid laten zien door deel te nemen met Caracas Deys (v: Grandeur). Caracas is in het bezit van Stal Hulsman. Hij staat in training bij Julian Kraay, die een springstal heeft in Nijkerkerveen. Julian is de ruiter die hem gewoonlijk op de springwedstrijden uit brengt. Ze springen op L niveau.
NIEUWE TROEF VOOR MARIE JOSÉ ?? (15-1-2007)

Met hopelijk een glanzende carrière voor de boeg, is door Jeroen en Marie José aangekocht de 3 jarige ZELDICK (Scandic x Jazz). Zijn voorkomen en gangen beloven heel wat.
2006LE MONTRACHET WINT INTERMEDIAIRE II IN SAUMUR (24 -09-2006)

Marie José reed Le Montrachet in Frankrijk. Tijdens het CDI in Saumur wonnen zij de Intermediaire II en eindigden ze als derde in de Grand Prix en de Grand Prix Special. Marie José vertelde over de schimmel (eigenaresse: Eva Senn): "Hij was heerlijk om te rijden. We vonden samen een prettige balans". De 7 jaar oude merrie Shakira ging ook mee naar Saumur, enkel om te trainen en ervaring op te doen. Shakira was erg braaf en meewerkend ondanks de nieuwe lokatie. Ze genoot tussen de cross- country hindernissen. Shakira is in het bezit van Jan en Lisette de Vries en Marie José.

Zo blijf Jeroen fit


 
De indoorhal van het Cadre Noir


 
Shakira op het cross-terrein

Saumur


 
Saumur


 

 
LE MONTRACHET LEVERT BIJDRAGE AAN WINST IN DE LANDENWEDSTRIJD (28 juli 2006)

Het Nederlandse team bestaande uit: Laurens van Lieren, Kisten Beckers, Karin Nijvelt and Marie-José Hulsman wonnen de landenwedstrijd tijdens het International CDIO *** in Hickstead. ( England) Ze versloegen het als tweede eindigende engelse team met meer dan 5 %.

Marie José en Le Montrachet werden vijfde in de Grand Prix met een resultaat van 69,04 %. In de Grand Prix Special behaalden zij een score van bijna 68 %.
Tijdens de laatste competitiedag reden ze naar een 4e plaats met de superscore van 73,40 %!